Ministrul ucrainean de Externe a fost demis din cauza... Insulei Şerpilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul ucrainean de Externe a fost demis din cauza... Insulei Şerpilor

Externe 04 Martie 2009 / 00:00 499 accesări

Vladimir Ogrîzko, ministrul ucrainean de Externe, a fost demis, marţi, de Parlament, pentru modul cum a gestionat procesul cu România la Haga şi relaţia cu Rusia. Vladimir Ogrîzko a declarat că nu este surprins şi a sugerat că a fost îndepărtat pentru că este incomod puterii. Înainte de demitere, ministrul spusese că reproşurile aduse şefului statului şi Ministerului Afacerilor Externe privind decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care a acordat României 80% din zona maritimă disputată cu Ucraina sînt motivate politic şi neîntemeiate. Ogrîzko este unul dintre cei doi membri ai Guvernului condus de Iulia Timoşenko numiţi de adversarul acesteia, preşedintele Viktor Iuşcenko. Demiterea sa intervine pe fondul unui conflict deschis între şeful statului şi premier. Un număr de 250 de membri din cei 450 ai Radei Supreme ucrainene au votat pentru demiterea lui Ogrîzko, în condiţiile în care pentru aprobarea deciziei era nevoie de 226 de voturi. Partidul Regiunilor, formaţiune ucraineană pro-rusă de opoziţie, a fost la originea procedurii de demitere a lui Ogrîzko. Formaţiunea îl criticase adesea pentru politica sa faţă de Rusia. Plecarea lui Ogrîzko din Guvern este a doua de anul acesta. Ministrul de Finanţe, Viktor Pinzenikre, a demisionat luna trecută, din cauza divergenţelor cu premierul Iulia Timoşenko.

”Demiterea ministrului de Externe de către Parlament este neîntemeiată şi inoportună”, a declarat purtătoarea de cuvînt a preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko. Preşedintele se va decide în privinţa candidaturii pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe strict în limitele atribuţiilor sale constituţionale.

William Taylor, ambasadorul SUA în Ucraina, s-a declarat surprins de decizia Radei Supreme de a-l demite pe ministrul de Externe, Vladimir Ogrîzko. “Ministrul Ogrîzko este un diplomat profesionist şi îi doresc tot binele”, a declarat, marţi, ambasadorul american, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Kiev. Ambasadorul a apreciat însă că politica externă ucraineană va continua să se dezvolte în aceeaşi direcţie ca pînă în prezent, indiferent de schimbarea şefului diplomaţiei. SUA au cooperat cu Ogrîzko destul de eficient şi speră la aceeaşi cooperare cu succesorul său, a mai spus Taylor.

Timoşenko se prezintă, la Paris, drept “singurul interlocutor responsabil de la Kiev”

Premierul ucrainean, aşteptat, astăzi, la Paris, în timp ce ţara sa cunoaşte o criză profundă, se prezintă drept “singurul interlocutor responsabil, polul de stabilitate şi viitorul preşedinte”, într-un interviu publicat marţi de cotidianul “Le Monde”. “Opinia negativă pe care o au instituţiile financiare şi agenţiile de rating despre Ucraina li se datorează unor oameni politici iresponsabili. Acest concert de mieunături pe fondul campaniei prezidenţiale pe cale să înceapă distruge stabilitatea ţării şi speranţa de a ieşi nevătămaţi din criză”, adaugă ea. “Preşedintele nu mă vede ca pe un partener, ci ca pe un concurent la alegerile prezidenţiale din 2010. Această luptă nu se încheie prin distrugerea mea, ci prin sinuciderea sa politică”, afirmă cea care a făcut Revoluţia Portocalie de la sfîrşitul anului 2004 alături de Iuşcenko. Ea a fost pentru scurtă vreme premier, înainte ca alianţa lor să se destrame. Redevenită premier la sfîrşitul lui 2007, în urma unor alegeri legislative anticipate, Timoşenko cere acum şi un scrutin prezidenţial anticipat. Timoşenko apreciază că nimic nu o poate împiedica să devină şeful statului. Ea s-a apărat însă de acuzaţiile că a făcut o înţelegere cu Rusia care să îi permită să ajungă la putere.

Marţi, ca reacţie la criza financiară ce afectează Ucraina, Parlamentul a decis să reducă la jumătate salariile preşedintelui Viktor Iuşcenko şi premierului Iulia Timoşenko, precum şi pe cele ale miniştrilor şi deputaţilor. 374 deputaţi din totalul de 450 au votat în favoarea acestei decizii. Această măsură va rămîne în vigoare pînă la sfîrşitul anului, potrivit Parlamentului ucrainean. Salariul preşedintelui a fost, anul trecut, de aproape 8.000 de dolari, potrivit cursului de atunci, circa 4.800 în prezent, după căderea drastică a monedei locale la sfîrşitul lui 2008. Salariul premierului este de circa 3.800 de dolari şi salariile deputaţilor sînt de circa 1.650 de dolari, potrivit cotidianului “Segodnia”.



12