Minori români forţaţi să cerşească în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime ale sclavagismului modern

Minori români forţaţi să cerşească în Marea Britanie

Monden 20 Octombrie 2011 / 00:00 463 accesări

EXPLOATATORI, NU PĂRINŢI Nu ne plac ironiile şi insinuările legate de obiceiurile românilor ca naţiune, dar semnale tot mai îngrijorătoare despre comportamentul semenilor noştri în străinătate parvin în mass-media internaţionale. Pe rând din Italia, Franţa, Spania, Finlanda, Norvegia sau Marea Britanie, se semnalează abuzuri sau comportamente indecente. Ample relatări despre minori romi români scoşi la cerşit pe străzile din Londra şi-au făcut loc în mass-media britanice, BBC prezentând chiar un reportaj filmat timp de aproape un an despre această formă de sclavagism modern, intitulat ”Vieţile secrete ale copiilor cerşetori din Marea Britanie”.

Luni la rând, reporterii britanici i-au filmat pe copii în timp ce munceau pe străzi, pe zăpada de iarna trecută, pe lapoviţă sau ploaie. Cele peste o sută de ore de filmare fac portretul unor Oliver Twist ai secolului XXI. O fetiţă urmărită de reporterii BBC, numită ”Alice”, părea să aibă cel mult 4 ani, însă avea experienţă în cerşit: inocentă, disperată şi persistentă. Fetiţa, care purta un batic alb, folosea o cabină telefonică drept toaletă şi căuta în resturile de la McDonalds pentru mâncare şi cerşea indiferent de vreme. Se estimează că unii copii cerşetori câştigă 500 de lire sterline pe zi. ”Alice” îi preda şi ultimul bănuţ unei tinere care o urmărea şi care părea să aibă în jur de 20 de ani. S-a dovedit că femeia era mama ei, identificată drept Denisa Mazarache, originară din Feteşti. Revenită la Feteşti, femeia a admis că a cerşit la Londra: ”Îmi pare rău, Nu aveam bani să plec, să iau bilet, mâncare”. Întrebată despre ”Alice”, tânăra a spus că merge la grădiniţă. Denisa Mazarache a afirmat că a plecat de la Londra în urmă cu un an şi că nu mai cerşeşte. Însă minte: reporterii BBC au filmat-o cu mai puţin de două luni înainte, pe străzile din capitala britanică.

AVERI STRÂNSE DIN EXPLOATAREA COPIILOR Pe parcursul a aproape un an, toate echipele de cerşetori copii de pe străzile Londrei urmărite de reporterii emisiunii Panorama s-au dovedit a fi romi din România. În pofida hainelor modeste şi baticelor şi deşi preferă moscheile şi zonele populare printre turiştii din statele din Golful Persic, niciunul dintre ei nu este musulman. Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, dar şi cea mai săracă.

În Marea Britanie, poliţia opreşte adesea echipele de cerşetori de pe străzi, dar în general numai pentru a le lua datele. Autorităţile britanice trag un semnal de alarmă că sărăcia a făcut romii vulnerabili la exploatarea de către grupări infracţionale din comunitatea lor. Forţele de poliţie britanice şi române fac eforturi pentru a combate bandele care controlează industria cerşitului cu copii. A fost demarată o operaţiune comună, ce i-a vizat pe aceşti infractori, în urma căreia au fost arestaţi 26 de presupuşi traficanţi cu copii din Ţăndărei. Aceştia au fost închişi câteva luni, înainte de a fi eliberaţi şi au negat că ar fi comis vreo infracţiune. Cazul continuă să fie anchetat în România.

FRAUDAREA SERVICIILOR SOCIALE În Marea Britanie s-a încercat dezmembrarea bandelor, acuzându-le de fraudarea serviciilor sociale. Nouă persoane, dintre care opt romi români, au fost închise anul acesta pentru că au cerut, fără să aibă dreptul, ajutoare sociale în valoare totală de 800.000 de lire sterline. În mod normal, românii nu au dreptul la ajutoare sociale în Marea Britanie, însă, potrivit poliţiei, au reuşit să găsească portiţe de ieşire, folosind documente false. O bandă care aducea copii la cerşit estimase potenţialul fiecărui copil care lucra la Londra la aproape 100.000 de lire pe an, din cerşit, furt şi ajutoare sociale. La Ţăndărei, care a devenit o localitate plină de vile de lux, o parte construite din banii obţinuţi din cerşitul pe străzile din Europa, Petrică Drăguşin, unul dintre cei arestaţi pentru suspiciune de trafic cu copii, a declarat că întregul oraş ştie cum să profite de sistemul britanic de ajutoare sociale. ”Vina este a statului britanic, care le dă mulţi bani. Au mulţi copii, şapte, opt sau zece şi, dacă au mulţi copii, îşi construiesc o vilă”, a explicat acesta. Sumele citate sunt uimitoare: unii strâng 10.000, 12.000, 13.000 de lire pe lună din trei sau patru sau cinci seturi de ajutoare.



12