Minoritatea rohingya din Myanmar, apărată verbal de 25 de țări, inclusiv România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Minoritatea rohingya din Myanmar, apărată verbal de 25 de țări, inclusiv România

Externe 15 Septembrie 2017 / 17:15 1077 accesări

Membrii minorității rohingya, din Myanmar, au devenit numitorul comun al interesului parlamentarilor din 25 de ţări, inclusiv din România. Rețeaua Elie Wiesel face apel la autoritățile politice și militare din Myanmar și "mai ales" la lidera țării, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, să-i apere pe membrii minorității rohingya și să nu-i supună sau să accepte supunerea lor la persecuții. Apelul, făcut public vineri la Paris, este semnat de 149 membri de parlamente naționale și de 48 de membri ai Parlamentului European, între care eurodeputatul român de etnie maghiară Csaba Sógor (UDMR).

Semnatarii apelului le cer totodată autorităților naționale europene și conducerii Uniunii Europene să exercite presiuni pentru protejarea minorității rohingya. "Statul Myanmar are responsabilitatea de a-și proteja populația. De aceea, facem apel la autoritățile militare și politice, și mai ales la Aung San Suu Kyi, să pună capăt imediat violențelor cu care se confruntă minoritatea rohingya, să organizeze ajutor umanitar și revenirea în țară a celor care au fugit din calea violențelor, precum și să respecte și să facă respectate drepturile tuturor", se arată în document. Legislatorii europeni subliniază că "statele europene și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a lua măsuri pentru a asigura apărarea populațiilor aflate în pericol, indiferent unde se află. De aceea, cerem să se facă presiuni asupra autorităților din Myanmar pentru a proteja viața și respectarea drepturilor rohingya".

Coordonatorul rețelei, Benjamin Abtan, președintele rețelei antirasiste European Grassroots Antiracist Movement (EGAM), se întreabă retoric în text "cât timp va mai fi lumea, din nou, martora unor atrocități în masă fără să se implice?", pentru a conchide că "trebuie să se pună capăt epurării etnice a minorității rohingya, chiar acum, prin orice mijloace". Creată în 2016, Rețeaua Elie Wiesel este cea mai mare rețea de parlamentari din Europa, având peste 200 de membri de diferite orientări politice, din 25 de parlamente naționale și din Parlamentul European, cu scopul de a promova drepturile omului și democrația și de a preveni atrocitățile în masă.

Taguri articol


12