Un compus prezent în numeroase alimente, care a fost administrat rozătoarelor în cadrul unei cercetări, s-a dovedit eficient în ameliorarea stării de sănătate cardiovasculară a acestora și la prelungirea duratei de viață, informează AFP. În cadrul experimentului, ale cărui concluzii au fost publicate luni, șoarecii și șobolanii care au consumat apă suplimentată cu spermidină au dezvoltat mai puține disfuncții cardiace cauzate de îmbătrânire (hipertrofie și insuficiență cardiacă) în comparație cu rozătoarele din grupul de control, se arată în articolul din revista științifică „Nature Medicine“.
Efectele cardioprotectoare ale spermidinei se datorează capacității acesteia de a activa autofagia, un proces de curățare și reciclare ce se desfășoară în interiorul celulelor, afirmă autorii cercetării, condusă de Guido Kroemer de la Universitatea „Pierre et Marie Curie“ din Paris, dar și de Simon Sedej și Frank Madeo de la Universitaea Graz din Austria. În cazul șoarecilor care prezentau o deficiență genetică în ceea ce privește autofagia, administrarea de spermidină nu a produs nicio îmbunătățire a funcției cardiace.
Molecula și-a demonstrat efectele cardioprotectoare și în cazul unui grup de șobolani cu o dietă bogată în sare. Tensiunea arterială a acestora a scăzut, iar funcția cardiacă a fost îmbunătățită. Spermidina - numită astfel deoarece a fost descoperită prima oară în spermă - este o moleculă prezentă în toate ființele vii, asociată cu creșterea celulară și sinteza proteinelor, însă rolul și mecanismul său exact de funcționare nu sunt în totalitate cunoscute. Aceasta poate fi sintetizată de organism prin absorbție, odată cu hrana, și se găsește în special în brânza maturată, în legume și în cerealele integrale.
Studii anterioare au demonstrat faptul că spermidina crește durata de viață în cazul organismelor mai puțin complexe, precum drojdiile, drosofilele sau limbricii (viermi paraziți). Interesați să confirme potențialul beneficiu al spermidinei în cazul oamenilor, autorii studiului au efectuat o cercetare pe 800 de locuitori din orășelul italian Brunico, situat la frontiera cu Austria. În urma analizării alimentației acestora, a reieșit că un consum sporit de spermidină este asociat cu un risc moderat de stop cardiac și de boli cardiovasculare, în special în cazul bărbaților, și cu o tensiune arterială mai puțin ridicată, mai arată sursa citată.
Studii clinice mai riguroase urmează să fie realizate pentru stabilirea eventualelor beneficii terapeutice ale suplimentării cu spermidină, concluzionează autorii cercetării.