Mircea Băsescu a primit patru ani de detenție în dosarul în care a fost acuzat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe acesta din închisoare, dar după doar trei luni și trei săptămâni ar putea ieși din închisoare. Asta după ce Judecătoria Medgidia a decis joi ca fratele fostului președinte să fie eliberat condiționat. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Tribunalul Constanța. Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, este revoltată după ce a aflat despre decizia magistraților din Medgidia. "A rămas cu patru luni de pușcărie și cu banii noștri acasă. Așa ceva nu este normal!", a declarat aceasta.
După doar trei luni și trei săptămâni petrecute în spatele gratiilor, Mircea Băsescu ar putea ieși din închisoare. Nu este încă sigur că va scăpa din detenție, dar, în orice caz, primul pas a fost făcut joi, atunci când magistrații Judecătoriei Medgidia au luat decizia eliberării condiționate a fratelui fostului președinte, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe acesta din închisoare. Mircea Băsescu înaintase cererea pe data de 29 septembrie. Decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Tribunalul Constanța. Cum ar fi posibil ca Mircea Băsescu să redevină atât de rapid un om liber, cu toate că a primit patru ani de detenție? În vârstă de 63 de ani, el execută doar o treime (adică 16 luni) din pedeapsa primită în luna iunie, din care se scad cele 12 luni în care acesta s-a aflat în arest preventiv sau în arest la domiciliu (intervalul 19 iunie 2014 - 24 iunie 2015).
„AȘA CEVA NU ESTE NORMAL!“
Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, este revoltată: "Am o părere foarte proastă față de decizia celor de la Judecătoria Medgidia. Nu mă așteptam să iasă atât de rapid din închisoare. A rămas cu patru luni de pușcărie și cu banii noștri acasă. Așa ceva nu este normal! Cum a fost posibil ca el să ajungă atât de rapid în fața instanței cu cererea de eliberare? De obicei, aceste solicitări sunt amânate. El are în continuare foarte multă influență și probabil că din acest motiv va ieși atât de rapid. Sunt convinsă că Tribunalul va fi de acord cu ce a hotărât Judecătoria Medgidia. Și noi, eu și familia mea, avem ani de grei de stat în pușcărie, deși nu am făcut nimic altceva decât să ne cerem banii înapoi de la Mircea Băsescu", a declarat Izaura Anghel, pentru „Telegraf“.
SENTINȚA
Pe 16 iunie, magistrații Curții de Apel Constanța l-au condamnat pe Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare. În aceeași speță, Marian Căpățână, fostul șef al organizației PDL Drăgănești-Olt, cel considerat intermediarul mitei plătite de clanul Anghel, a primit o pedeapsă de trei ani de detenție. În plus, instanța a hotărât confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro (echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României) de la Marian Căpățână, și nu în solidar, de la cei doi inculpați, așa cum decisese Tribunalul Constanța în luna ianuarie. Ca urmare, sechestrul instituit de Direcția Națională Anticorupție (DNA) asupra bunurilor lui Mircea Băsescu a fost ridicat.
ACUZAȚII GRAVE
Conform anchetatorilor, Mircea Băsescu a fost acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, a cerut și a primit de la Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, 600.000 de euro pentru a-l ajuta pe interlopul oltean să iasă din închisoare. Mircea Băsescu ar fi primit mita prin intermediul lui Căpățână, care era, la acea dată, președintele PDL Drăgănești-Olt. Anchetatorii spun că Mircea Băsescu le-a lăsat pe rudele lui Bercea să creadă că are influență asupra magistraților și că poate obține pentru acesta fie o pedeapsă egală cu perioada de detenție deja executată, fie punerea lui în libertate.
EXCEPȚIE DE NECONSTITUȚIONALITATE RESPINSĂ
După condamnare, avocații lui Mircea Băsescu s-au adresat Curții Constituționale, ridicândexcepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la definirea infracţiunii de trafic de influenţă. Ei au invocat faptul că sintagma "lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public", ce face parte din definiția acestei infracțiuni, este una ambiguă și lasă loc pentru interpretări. Magistrații CCR au conexat acest dosar cu alte cinci și l-au respins în unanimitate.
TRAIAN BĂSESCU, INCULPAT DIN GREȘEALĂ ÎN DOSARUL FRATELUI SĂU
Pe de altă parte, conținutul hotărârii penale prin care Mircea Băsescu a fost condamnat de magistrații constănțeni va fi modificat. Și asta pentru că în decizia cu pricina s-au strecurat mai multe erori materiale. Mai exact, din greșeală, în loc de numele lui Mircea Băsescu, în textul respectiv apare în mai multe rânduri cel al fratelui său mai celebru, fostul președinte Traian Băsescu. Adică în loc de "inculpatul Băsescu Mircea" s-a strecurat "inculpatul Băsescu Traian". Tocmai din acest motiv, Curtea de Apel Constanța a decis îndreptarea acestor greșeli.