Mircea Băsescu nu a dovedit că pedeapsa primită „și-a atins scopul preventiv“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Motivarea judecătorilor pentru respingerea eliberării condiționate

Mircea Băsescu nu a dovedit că pedeapsa primită „și-a atins scopul preventiv“

Eveniment 24 Noiembrie 2016 / 16:42 716 accesări

Magistrații Tribunalului Constanța, care au hotărât la începutul lunii noiembrie ca Mircea Băsescu să rămână în spatele gratiilor, au considerat că acesta nu poate fi eliberat condiționat pentru că nu a putut dovedi - și "nici nu a avut timpul necesar pentru a o face” - că pedeapsa aplicată, de patru ani de închisoare, și-a atins scopul preventiv, conform motivării deciziei, citată de agenția de presă Mediafax. Judecătorii au ținut cont și de faptul că cele șapte luni ce s-au scăzut din perioada în care Mircea Băsescu trebuie să stea în detenție au fost petrecute de fratele fostului președinte în arest la domiciliu. „Se constată că persoana privată de libertate, deși prezintă referințe favorabile, constatate și de comisie - vârstă peste 60 de ani, pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executării pedepsei, lipsa sancțiunilor disciplinare, iar fracția prevăzută de lege a fost îndeplinită -, nu ar putea fi liberată condiționat având în vedere că aceasta nu a dovedit, și nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, că pedeapsa aplicată de 4 ani de închisoare și-a atins până la acest moment scopul preventiv. Împlinirea fracției prevăzute de lege creează exclusiv o vocație persoanei private de libertate și nu un drept de a fi liberată din starea de deținere înainte de executarea integrală a pedepsei”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Conform Mediafax, în motivare se mai arată că Mircea Băsescu nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în diverse activități pe durata detenției, existând menționate în caracterizarea atașată la dosar doar cinci concursuri la care a participat și 17 zile câștigate prin muncă, „astfel încât să se considere că persoana condamnată a făcut eforturi pentru a se evidenția și pentru ca instanța să aibă posibilitatea să aprecieze în concret că se impune liberarea sa mai înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

La începutul lunii noiembrie, Tribunalul Constanța a admis contestația formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța față de decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a fratelui fostului președinte, luată în data de 6 octombrie. Instanța a mai stabilit că Mircea Băsescu poate solicita din nou eliberarea condiționată după data de 1 februarie 2017.

Mircea Băsescu a ajuns în spatele gratiilor după ce magistrații Curții de Apel Constanța l-au condamnat pe data de 16 iunie la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a primit bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe acesta din închisoare. În aceeași speță, Marian Căpățână, fost șef al organizației PDL Drăgănești-Olt, cel considerat intermediarul mitei plătite de clanul Anghel, a primit o pedeapsă de trei ani de detenție. În plus, instanța a hotărât confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro (echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României) de la Marian Căpățână, și nu în solidar, de la cei doi inculpați, așa cum decisese Tribunalul Constanța în luna ianuarie. Ca urmare, sechestrul instituit de DNA asupra bunurilor lui Mircea Băsescu a fost ridicat. Acesta a stat în arest preventiv și la domiciliu în intervalul 19 iunie 2014 - 24 iunie 2015.

Conform anchetatorilor, Mircea Băsescu a fost acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, a cerut și a primit de la Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, 600.000 de euro pentru a-l ajuta pe interlopul oltean să iasă din închisoare. Mircea Băsescu ar fi primit mita prin intermediul lui Căpățână, care era, la acea dată, președintele PDL Drăgănești-Olt. Anchetatorii spun că Mircea Băsescu le-a lăsat pe rudele lui Bercea să creadă că are influență asupra magistraților și că poate obține pentru acesta fie o pedeapsă egală cu perioada de detenție deja executată, fie punerea lui în libertate.



12