Judecătoria Medgidia a aprobat cererea de eliberare condiționată pe care a depus-o Mircea Băsescu. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă, iar ultimul cuvânt l-ar putea avea Tribunalul Constanța. În trecut, Judecătoria Medgidia a mai aprobat două cereri de eliberare condiționată, dar Tribunalul s-a opus, așa că Băsescu a rămas în pușcărie.
Mircea Băsescu ar putea fi eliberat condiționat. Judecătoria Medgidia a aprobat cererea de punere în libertate formulată de fratele fostului președinte în urmă cu mai mult de o săptămână. Decizia, însă, nu este definitivă și poate fi atacată la Tribunalul Constanța, care are ultimul cuvânt în acest caz. Dacă ne luăm după precedente, Mircea Băsescu nu se poate bucura prea devreme. În trecut, Judecătoria Medgidia a mai aprobat două cereri de eliberare condiționată, dar Tribunalul s-a opus, așa că Băsescu a rămas în pușcărie. În luna decembrie a anului trecut, Băsescu a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistrații au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.
DE CE A FOST CONDAMNAT
Amintim că fratele fostului președinte a fost condamnat, în iunie 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. Conform legii, el întrunește condiţiile pentru eliberare condiționată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu. Cu toate acestea, Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susținând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată, de patru ani de închisoare, şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.