Mircea Cărtărescu, decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mircea Cărtărescu, decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler

Cultură 17 Aprilie 2010 / 00:00 522 accesări

Mircea Cărtărescu a fost decorat de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii restrânse - la cererea scriitorului -, care a avut loc marţi la Ambasada Franţei. Mircea Cărtărescu, poet, romancier, editorialist şi profesor, „se bucură de un mare succes literar în Franţa\" şi „reprezintă unul dintre noile simboluri ale punţii culturale dintre Franţa şi România\", se arată în comunicatul ambasadei.

Scriitorul a dorit o ceremonie restrânsă, la care au particpat apropiaţi ai săi, evenimentul nefiind făcut public anterior decorării. Printre cei prezenţi la ceremonie s-au numărat: scriitoarea Ioana Nicolaie, soţia sa, Gabriel Liiceanu, criticul Dan C. Mihăileascu, Tania Radu, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, scriitoarea Ioana Pârvulescu, poetul Florin Iaru, scriitoarea Cecilia Ştefănescu, ilustratorul Tudor Jebeleanu, criticul literar Marius Chivu şi Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas.

Decoraţie onorifică franceză în domeniul culturii, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează persoanele care s-au distins într-un mod deosebit prin creaţia în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia lor la dezvoltarea şi înflorirea artelor şi literelor.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Română a Universităţii din Bucureşti, în 1980. În prezent este conferenţiar doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Printre volumele publicate de Mircea Cărtărescu se numără: „Faruri, vitrine, fotografii\", „Poeme de amor\", „Totul\", „Visul\", „Travesti\", „Dragostea\", „Orbitor\" vol. I, „Plurivers\" I şi II, „Cincizeci de sonete\", „De ce iubim femeile\" Volume de versuri de Mircea Cărtărescu au mai fost publicate în ţări precum: Irlanda, Statele Unite ale Americii, Italia, Germania. Textele sale sunt prezente în numeroase antologii şi volume colective din ţară şi din străinătate.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele „Cuvântul”, „Ateneu”, „Flacăra”, „Tomis” şi „Ziarul de Iaşi”. De asemenea, au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia\" a primit, în 2005, Premiul „Giuseppe Acerbi\", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.

Printre personalităţile distinse cu înaltul titlu „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres“ se numără şi oameni de cultură din spaţiul tomitan. În iulie 2008, criticul de artă şi istoricul Doina Păuleanu a primit acest titlu din partea Excelenţei Sale, ambasadorul Franţei în România, Henri Paul.



12