Mircea Geoană: Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina, dar o zonă de interdicție aeriană înseamnă război direct cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mircea Geoană: Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina, dar o zonă de interdicție aeriană înseamnă război direct cu Rusia

Externe 18 Martie 2022 / 16:15 1594 accesări

NATO va continua să acorde sprijin militar, financiar și umanitar Ucrainei, dar nu va impune o zonă de interdicție aeriană în Ucraina, așa cum a cerut insistent președintele ucrainean Zelenski, dar și lideri NATO sau politicieni din statele membre ale Alianței.

Declarația a fost făcută la București de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, care anticipează o prelungire a conflictului și avertizează că Ucraina ar putea fi lovită și de o criză alimentară din cauza flotei ruse care blochează porturile ucrainene.

"Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor NATO. Președintele Biden, premierul Trudeau și liderii europeni se vor întâlni la sediul NATO. Vom discuta și vom decide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar și umanitar Ucrainei eroice. În același timp, liderii NATO și noi ca lideri ai NATO avem și responsabilitatea de a veghea ca în paralel cu sprijinul pentru ucraineni - și îl merită cu prisosință, și o vom face și mai energic - să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o conflagrație la nivel mondial între o alianță nucleară și o putere nucleară, care este Federația Rusă", a declarat Mircea Geoană la București.

Secretarul general adjunct al NATO a arătat că alianța trebuie să facă mai mult pentru Ucraina, așa cum o cer liderii ucraineni și politicieni din țările membre NATO, dar a atras atenția că există riscuri.

"Suntem de acord, trebuie să facem mai mult pentru Ucraina, dar în același timp trebuie să fim atenți la modalitățile în care facem acest lucru. Pentru că, o zonă de interdicție aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să fie implementată și asigurată de către NATO. Ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane rusești, trebuie să bombardăm aeroporturi rusești sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federația Rusă.

Asta nu înseamnă că nu există alte metode, inclusiv sisteme ultramoderne de armament care să asigure apărarea antiaeriană, sisteme antirachetă, sisteme antitanc şi multe alte dispozitive de ultimă generaţie pe care aţi observat că în ultima perioadă preşedintele Biden a decis într-un fel, premierul Boris Jonhson, premierul Canadei, inclusiv ţări din vecinătatea Ucrainei să le facă.", a explicat Geoană.



Ştiri recomandate

12