Mircea Nicolau, pictorul din spatele scenei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mircea Nicolau, pictorul din spatele scenei

Cultură 25 Iunie 2011 / 00:00 1027 accesări

Pasionaţii de teatru, care au curiozitatea să afle cum pictează un scenograf, au la dispoziţie două expoziţii impresionante semnate de aceşti oameni din spatele scenei, care, prin costume şi decoruri, dau culoare şi consistenţă unui spectacol. Este vorba despre expoziţia Eugeniei Tărăşescu-Jianu, deschisă la Pavilionul Expoziţional şi despre cea a lui Mircea Nicolau, aflată pe simezele Muzeului de Artă.

Deşi nu este constănţean de loc, precum talentata sa colegă, Mircea Nicolau, scenograf şi artist plastic stabilit de mulţi ani în Germania, este legat sufleteşte de viaţa culturală de la malul mării. El şi-a legat numele de cel al Constanţei prin spectacolele cărora le-a realizat regia, la Dramaticul constănţean - „Săgetătorul”, de Ion Omescu, în 1969 - şi la Teatrul de Păpuşi. De altfel, scenografia pentru „Inimă rece”, de Wilhelm Hauff (1982) şi „Sperietoarea de piţigoi”, de Alexandru Popescu (1985), ambele în regia lui Cristian Pepino, i-au adus şi două premii importante din cariera sa de om de teatru.

Expoziţia cu caracter retrospectiv a lui Mircea Nicolau, prezentată pe simeze, are un famec special, fiind structurată pe două direcţii: pictură abstractă şi pictură suprarealistă. Măştile, vesele sau triste, par să constituie un laitmotiv al evenimentului artistic, însă pictura abstractă vorbeşte despre viziunea sa amplă, de artist complex. „Spaţiul picturii lui Mircea Nicolau este organizat scenografic, iar tentaţia spectacularului se simte în felul în care îşi construieşte imaginea. Dar nu este o tentaţie fără acoperire sau o căutare facilă a unor efecte decorative, ci pur şi simplu o oglindire structurată”, a subliniat directorul Muzeului de Artă Constanţa, criticul de artă Doina Păuleanu.

Expoziţia lui Mircea Nicolau poate fi vizitată în sala „Alexandru Ciucurencu” situată la etajul al III-lea al Muzeului de Artă, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar preţul unui bilet este de cinci lei.



12