Rezultatele elevilor constănțeni la competițiile internaționale dovedesc, încă o dată, calitatea educației din școlile orașului nostru. Doi elevi de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB), George Costin Dobrin și Diana Andreea Catană, ambii în clasa a XI-a, au câștigat medalia de argint, respectiv bronz la a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată în Spania, la Santander, în perioada 22 - 29 septembrie. Cei doi constănțeni nu sunt singurii români premiați în competiție, elevii Adrian Gabriel Murariu (clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi) și Alexandru Zancă (clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti) obținând tot argintul. Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului este o competiție pluridisciplinară, unde elevii se întrec în cunoștințe de fizică, chimie, biologie, geografie, dar trebuie să stăpânească foarte bine și limba engleză.
SINGURUL LICEU DIN ȚARĂ CU DOI REPREZENTANȚI ÎN COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ
CNMB este singurul colegiu din țară care a trimis doi reprezentanți în lotul României din etapa internațională a olimpiadei. ”Cele două medalii câștigate de elevii noștri reprezintă o mare performanță. Pe domeniul acesta este primul rezultat așa de bun pe care îl obțin elevii mirciști”, a spus directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.
PERFORMANȚĂ DEOSEBITĂ El a adăugat că unul dintre cei doi constănțeni, George Costin Dobrin, a fost premiat și pentru cea mai bună lucrare științifică dintr-un concurs internațional desfășurat în paralel cu olimpiada. ”A primit un premiu special pentru cea mai bună lucrare științifică la concursul International Team Field Investigation, desfășurat în paralel cu olimpiada, la care George a reprezentat România într-o echipă de zece tineri din întreaga lume”, a precizat, în exclusivitate pentru ziarul ”Telegraf”, mama băiatului, Claudia Dobrin, profesor de fizică la CNMB. Echipa profesorilor care i-au pregătit pe constănțeni este mare, ținând cont și de numărul mare de discipline, însă directorul CNMB a ținut să precizeze că o parte din rezultatele deosebite ale celor doi elevi se datorează și familiei. ”Părinții lui George, Claudia și Florin Dobrin, sunt profesori de fizică la CNMB, iar bunicul băiatului a fost profesor de geografie. Tatăl Dianei este inginer și i-a fost alături în permanență în perioada de pregătire, pentru a o îndruma”, a spus prof. Nicoară. Mama lui George, Claudia Dobrin, a declarat că s-a folosit de experiența participării în fazele internaționale cu alți elevi ai CNMB, în anii trecuți, și a putut să îl îndrume pe tânăr în pregătirea sa. ”Este o plăcere să ajuți și să contribui la obținerea unor astfel de rezultate importante pentru un tânăr. Iar când acesta este propriul copil, emoția este cu atât mai mare”, a spus mama olimpicului. Ea a precizat că tânărul s-a pregătit intens în cursul verii, folosind cursuri universitare, pentru că cerințele depășesc programa care se predă la liceu.
ERAU CONVINȘI CĂ VOR CÂȘTIGA ȘI AU CÂȘTIGAT Diana și Geoge au plecat în Spania încrezători, convinși că se vor întoarce cu premii de la olimpiadă. ”După pregătirea din țară, eram foarte convinși că vom obține o medalie. Culoarea acesteia a depins de modul în care ne-am prezentat la examene”, a povestit George. Tânărul a precizat, pentru ”Telegraf”, că olimpiada a fost un test de anduranță, fiind programate două zile pentru examene, o zi fiind rezervată muncii de teren. La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului au participat 81 de elevi din 21 de țări. Echipa României a revenit în țară aseară, cei doi constănțeni urmând a se întâlni cu presa astăzi, la CNMB.