Mirciştii „fac imaginea” NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mirciştii „fac imaginea” NATO

Elevii mircişti au uimit reprezentanţii NATO cu ocazia participării la Şcoala de vară cu tema „Tinerii şi problemele globale ale securităţii europene - Rolul NATO”
Eveniment 10 Septembrie 2010 / 00:00 1019 accesări

Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) Constanţa au participat, în perioada 30 august - 3 septembrie, la Şcoala de vară „Tinerii şi problemele globale ale securităţii europene - Rolul NATO”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Regional de Resurse pentru Educaţie Civică Constanţa, cursurile fiind ţinute în incinta Colegiului Tehnic Tomis şi a American Corner din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. La manifestare au participat şase grupe de elevi din cinci judeţe ale ţării: Constanţa (cu două echipe), Galaţi, Suceava, Cluj şi Bihor. „Pe lângă elevii CNMB, din Constanţa au mai participat şi elevii Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Evenimentul a avut un grad ridicat de confidenţialitate, motiv pentru care am putut să facem publică desfăşurarea acestuia abia la o săptămână după ce s-a încheiat”, a declarat profesorul de fizică Ion Băraru, din cadrul CNMB, coordonatorul grupei mirciste. CNMB a fost reprezentat cu succes la Şcoala de vară de către Silvia Bota (clasa a XII-a B), Alexandra Pavel (clasa a XI-a A), Dana Pisică (clasa a XI-a A) şi Elif Samedin (clasa a XI-a B). „A fost o experienţă inedită, pentru că am avut ocazia să aflăm mai multe despre rolul actual al NATO chiar de la reprezentanţii acestei organizaţii”, a declarat Elif Samedin.

ROLUL NATO, O NECUNOSCUTĂ PENTRU ELEVII CONSTĂNŢENI. Printre cei care au ţinut cursuri elevilor se numără şi Paul Harrison, ofiţer executiv al misiunii Statelor Unite la Bruxelles, Belgia, reprezentantul Ambasadei SUA la Bucureşti, Timothy Peltier şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre Române, Teodor Frunzeti. După fiecare prezentare, a urmat o sesiune de discuţii. „Elevii au pus întrebări pertinente, reuşind, în unele cazuri, să-i pună în dificultate pe invitaţi”, a precizat prof. Ioan Băraru. Printre cei care au susţinut prezentări în faţa elevilor s-a numărat şi locotenentul Ciprian Berchi, Brigada 9 Infanterie, Constanţa, care a participat la misiuni în Afganistan şi Irak. „Nu a ezitat să răspundă la întrebările noastre şi a vorbit cu degajare şi sinceritate despre timpul petrecut în Afganistan şi Irak. Am apreciat faptul că a recunoscut că i-a fost teamă în acea perioadă”, a precizat Elif Samedin. În ultima zi a Şcolii de vară, elevii au vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde au avut ocazia de a afla mai multe despre viaţa cazonă. În cadrul taberei, fiecare echipă a avut ca temă elaborarea unui proiect care urmează să fie implementat în lunile următoare. Proiectul elevilor mircişti se intitulează „Noi şi NATO” şi are ca scop informarea elevilor privind rolul NATO în societatea actuală. „La baza acestui proiect a stat un sondaj online realizat de noi. Acesta a scos la iveală faptul că cei mai mulţi dintre elevii constănţeni nu ştiu care este rolul NATO, pentru ei, organizaţia însemnând doar acţiuni militare”, a declarat Dana Pisică. Ea a precizat că, în cadrul proiectului, vor fi realizate mai multe materiale informative despre rolurile NATO, care vor fi prezentate elevilor constănţeni. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de patru luni.



12