„Miroase a eugenii!”...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a dat startul Programului „Şcoala altfel” Vizită la fabrica de pâine

„Miroase a eugenii!”...

Social 08 Aprilie 2014 / 00:00 1074 accesări

În perioada 7-11 aprilie, în toată ţara se desfăşoară programul „Şcoala altfel. Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Pe toată durata acestuia, şcolile şi grădiniţele din ţară nu îşi susţin orele în clase, ci organizează diferite activităţi extraşcolare, precum vizite la instituţii, muzee etc. Şi unităţile de învăţământ din judeţul nostru şi-au anunţat participarea la program în număr mare, elevii fiind dornici să înveţe şi să vadă cât mai multe lucruri noi. Ieri a fost dat startul programului. În mai toate instituţiile şi unele societăţi comerciale de la malul Mării Negre era agitaţie. La Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, din Constanţa, câteva zeci de prichindei, în euforia aventurii („suntem la şcoală, dar nu facem ore” a fost motto-ul dimineţii), însoţiţi de părinţi şi cadre didactice, aşteptau plecarea spre „locul unde se face pâinea”. Îmbarcaţi în maşini, atent supravegheaţi de părinţi, micuţii au ajuns în scurt timp la fabrică. „Vor fi aproximativ 3.500 de copii de la şcoli şi grădiniţe care ne vor vizita săptămâna aceasta. Ei vor merge în secţiile dedicate pâinii şi biscuiţilor. Fiecare va pleca acasă cu o pâine caldă şi eugenii”, a promis managerul de marketing al societăţii Dobrogea (unitate care a dorit să se implice în derularea programului), Cornelia Sârbu. „Este foarte importantă şi bine gândită această activitate. „Şcoala altfel“ înseamnă apropierea de partea practică a educaţiei, aşa cum, la ore, nu avem întotdeauna şansa să o facem. Fără să fie conştient, copilul reţine mult mai multe lucruri dintr-o experienţă practică. Asta ca să nu mai vorbim despre căldura amintirii unei experienţe împărtăşite alături de colegi. Îşi vor aminti toată viaţa, aşa cum o facem şi noi, adulţi fiind”, a declarat învăţătoarea clasei a III-a C, Primavera Enuţă. „Activităţile au fost propuse în mare parte de părinţi. Copiii sunt foarte încântaţi!”, a spus şi învăţătoarea Elena Rusu, cadru didactic al Şcolii nr. 29 „Mihai Viteazu”, din Constanţa, aflată şi ea ieri, cu elevii săi, la fabrica de pâine Dobrogea.

FORFOTĂ MARE! Încă de la intrarea în fabrică, cei mici s-au arătat nerăbdători. „Ne dau şi eugenii?”, întreba unul dintre ei. „Nu prea ştiu cum se fac biscuiţii... Şi nici cozonacii...”, spunea, curios, un altul. Şi, pentru că cererea a fost atât de mare, vizita a început cu sectorul unde se fabrică biscuiţii. Copiii au rămas cu gurile căscate când au văzut cum sunt copţi, ambalaţi şi etichetaţi. A urmat sectorul de prelucrare a pâinii. Şi cozonacii... La finalul vizitei, şi curiozitatea, şi pofta le-au fost răsplătite, ei primind câte o pâine caldă, eugenii şi bucăţi de cozonac proaspăt copt. Le-au mâncat pe loc, comentând între ei: „Niciodată nu mi-a fost aşa foame...”, „Acum ştiu unde şi cum se fac eugeniile şi am să-i povestesc fratelui meu mai mic, că el habar nu are” etc.

Totodată, tot ieri, mai multe instituţii, precum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanţa, Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălnceanu”, dar şi muzee din Constanţa au fost călcate de elevi. De exemplu, ieri, elevi de la mai multe licee au participat la prima competiţie de tir sportiv organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa în parteneriat cu Tomis Antidrog Constanţa şi Poligonul de Tir Sportiv şi Agrement Zip Escort. Totodată, şi Statul Major al Forţelor Navale sprijină în această săptămână activităţile din cadrul programului „Şcoala altfel” printr-o serie de acţiuni, precum „Săptămâna Porţilor Deschise“ şi „Armata - O şcoală altfel“, proiect din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, ce oferă elevilor şi dascălilor posibilitatea de a-şi dezvolta aria activităţilor extracurriculare. De asemenea, şi Asociaţia Civicum Voluntaris desfăşoară o serie de activităţi în această săptămână. Ieri, printre evenimentele organizate s-au numărat acţiuni de promovare a voluntariatului în mai multe licee şi şcoli gimnaziale din Constanţa. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a încheiat parteneriate la nivel local cu mai multe instituţii, dar şi ONG-uri care au dorit să vină în sprijinul unităţilor şcolare precum: Teatrul de Stat Constanţa, Statul Major al Forţelor Navale, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Asociaţia de Luptă Antidrog AMA şi Asociaţia Columbofilă din Constanţa.



12