Misiune imposibilă! Cum gândeşte Trump problemele de politică externă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Misiune imposibilă! Cum gândeşte Trump problemele de politică externă?

Externe 16 Februarie 2017 / 14:58 572 accesări
Vicepreședintele american, Mike Pence

Vicepreședintele american, Mike Pence

Vicepreședintele american, Mike Pence, vine în Europa, în această săptămână, pentru a se întâlni cu aliații care vor o clarificare în legătură cu strategia de politică externă a administrației lui Donald Trump și cu poziția sa față de Rusia, după demisia consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Michael Flynn, relatează agenția Reuters. Mike Pence va participa la conferința pe probleme de securitate de la Munchen (Germania) la sfârșitul acestei săptămâni și va întreprinde o vizită la Bruxelles.

Turneul lui Pence în Europa survine în contextul unor turbulențe în cadrul administrației Trump după demisia lui Flynn din funcție, luni. Flynn, care a susținut strângerea relațiilor cu Rusia, a demisionat după apariția unor dezvăluiri potrivit cărora el a discutat despre sancțiunile americane împotriva Moscovei cu ambasadorul rus în SUA.

Înainte de demisia lui Flynn, apelurile lui Trump pentru relaxarea relațiilor cu Moscova și aprecierile sale pozitive la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, i-au iritat pe unii parlamentari americani și pe aliați din cadrul NATO. Trump a calificat NATO drept o organizație ''învechită'' și a afirmat că state membre ale alianței nu-și achită contribuția corectă pentru protecția SUA.

Unele capitale europene au salutat ieșirea lui Flynn din peisajul politic. Flynn era considerat de către oficiali din Europa drept unul dintre promotorii de frunte din cadrul administrației Trump pentru strângerea relațiilor cu Rusia și un opozant dur față de acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 de către Teheran cu puterile occidentale. Una dintre temeri, înainte de o serie de alegeri importante în Europa, este cea potrivit căreia Casa Albă din mandatul lui Trump ar putea promova în mod activ dezintegrarea Uniunii Europene, a declarat presei la Berlin Wolfgang Ischinger, președintele conferinței pentru securitate de la Munchen. Ischinger și-a exprimat speranța că Mike Pence va face cunoscut în mod clar că destrămarea UE nu este ținta guvernului american.

S-ar putea ca Pence să nu fie în măsură să prezinte multe detalii despre politicile lui Trump, având în vedere turbulențele din echipa de politică externă, dar el ar putea oferi o perspectivă privind opiniile Casei Albe înainte de un summit al NATO ce va avea loc în mai și la care va participa și Donald Trump. ''Cred că, din punctul de vedere al administrației, aceasta este o ocazie pentru a face o declarație foarte importantă privind politica sa externă și politica sa europeană'', a declarat Alexander Vershbow, fost ambasador american în Rusia și fost adjunct al secretarului general al NATO.

În ce privește Casa Albă, nu se întrevede nimic din partea ei în legătură cu declarațiile lui Mike Pence. Declarațiile lui Pence privind incursiunile Rusiei în Ucraina vor fi strict analizate pentru a vedea dacă Trump va dori să sacrifice sancțiunile economice americane pentru îndeplinirea altor obiective în materie de securitate, a spus Vershbow. Mesajele confuze ale lui Trump privind NATO i-au lăsat perplecși pe aliații din NATO. ''Când NATO este învechită, când el (Trump) laudă NATO. Când NATO este un impediment și nu face nimic împotriva terorismului, când NATO este punctul central al luptei globale'' împotriva acestui flagel, a declarat - despre aprecierile lui Trump la adresa Alianței Nord-Atlantice - amiralul american în retragere James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO. În opinia lui Stavridis, Mike Pence este persoana potrivită pentru a da un ton mai liniștitor, ''datorită personalității sale: este mai calm, este echilibrat''. Odată cu plecarea lui Flynn, oficiali europeni au indicat că speră ca Mike Pence, James Mattis (ministrul american al Apărării) și Rex Tillerson (secretarul de stat american) să devină jucătorii dominanți în politica externă a lui Trump.

Taguri articol


12