Astronauţii americani Doug Wheelock şi Tracy Caldwell Dyson au reuşit, în cadrul celei de-a treia ieşiri în spaţiu pentru reparaţii, să instaleze cu succes un nou sistem de răcire pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). În cadrul primelor două misiuni de reparaţie, astronauţii americani s-au luptat din greu cu îndepărtarea pompei de amoniac defectă, o misiune deloc uşoară şi care a fost catalogată iniţial drept un semieşec.
ISS funcţionează la capacitate redusă încă din data de 31 iulie, când un accident încă inexplicabil al sistemului de răcire a provocat sistarea de urgenţă a alimentării cu energie în peste trei sferturi din ISS. De atunci, experimentele ştiinţifice au fost sistate, o mulţime de echipamente au devenit inaccesibile, iar cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei, trei americani şi trei ruşi, s-au aflat într-un real pericol de moarte. NASA a declarat de mai multe ori că viaţa astronauţilor nu se află în pericol, însă cercetători independenţi au demonstrat contrariul şi înşişi astronauţii americani au mărturisit că misiunea de reparare a fost neaşteptat şi extrem de dificilă.
Ultima ieşire în spaţiu a avut loc luni şi a durat nu mai puţin de şapte ore, timp în care astronauţii au trebuit să se “lupte” să monteze noua pompă, care are o greutate de 353 de kilograme, să refacă conexiunile electrice şi sistemul de curgere al fluidului. Până mâine, ISS trebuie să funcţioneaze din nou la capacitate maximă. În total, astronauţii au petrecut 22 de ore şi 49 de minute în spaţiu, pentru a efectua această reparaţie, considerată de NASA ca fiind una dintre cele mai dificile din istoria staţiei. Fără un sistem de climatizare şi de încălzire funcţional, temperatura putea urca până la 120 de grade Celsius la bord, atunci când staţia era expusă în faţa Soarelui şi putea coborî până la minus 150 de grade Celsius, când se afla cufundată în umbră.