„Misiunea” continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Misiunea” continuă

Cultură 24 Iunie 2016 / 16:54 708 accesări

Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata Română „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, lăcaș sfânt al marinarilor și navigatorilor, organizează, pe 25 și 26 iunie, Simpozionul Național „Biserica și Armata - Tradițiile conlucrării”, ediția a V-a. La eveniment vor fi reprezentanți ai unor instituții precum: Statul Major General al Armatei, prin Serviciul Istoric și Serviciul de Asistență Religioasă, Statul Major al Forțelor Navale și Statul Major al Forțelor Aeriene, cadre didactice de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, (prof. univ. dr. Valentin Ciorbea), dar și din București, Cluj, Pitești și cercetători. În cadrul simpozionului va fi lansat numărul 3 al revistei anuale „Misiunea”, care anul acesta număra aproape 200 de pagini, în care semnează peste 30 de autori. Articolele și cercetările sunt grupate pe secțiuni, fiind dedicate unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, unor personalități, precum gen. Paul Teodorescu, preoților militari din Primul Război Mondial. În paginile revistei semnează și locotent-colonel dr. Miljan Milkic de la Institutul de Cercetări Strategice din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Serbia. Pe 26 iunie, la Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc ședința consiliului științific al Centrului „General Paul Teodorescu”, Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire a gen. Paul Teodorescu, oficiate de Înalpreasfințitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.

Centrul „General Paul Teodorescu” își desfășoară activitatea sub egida Oamenilor de Știință din România și a Arhiepiscopiei Râmnicului.

CTITOR AL MĂNĂSTIRII DINTR-UN LEMN

Membru corespondent al Academiei Române şi membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) a considerat Armata, Şcoala şi Biserica Ortodoxă Română drept „pilonii pe care s-a fundamentat România”. „Generalul adjutant Paul Teodorescu este o personalitate de elită a Armatei Române, care, prin funcţiile pe care le-a ocupat, a avut contribuţii deosebite în dezvoltarea şi modernizarea învăţământului militar, fiind iniţiatorul construcţiei campusului Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. În calitate de ministru al Aerului şi Marinei, între 1938-1940, a avut un rol decisiv în dezvoltarea Marinei şi Aviaţiei României. Este o perioadă în care, cel puţin pentru Marină, au fost lansate la apă importante nave precum puitorul de mine „Amiral Murgescu”. Tot în timpul mandatului său, a intrat în dotare nava-şcoală „Mircea cel Bătrân”. S-a ocupat de dezvoltarea unui nou port militar la Taşaul, iar tot lui i se datorează uscătoria de porumb din Portul Constanţa”, spunea prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, în 2013, cu prilejul lansării volumului „Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981). Vocaţia creativităţii”.

La Mănăstirea Dintr-un Lemn, generalul își doarme acum somnul de veci, fiind considerat ctitor al acestui lăcaș deoarece, între anii 1938-1949, a iniţiat şi realizat proiectul de renovare şi modernizare a lăcaşului de cult, pentru cinstirea aviatorilor şi marinarilor.

Citește și:

„Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”

„Misiunea”, la un nou număr

Istoricul dr. Valentin Ciorbea duce „Misiunea” la Mănăstirea Dintr-un Lemn

„In memoriam“ general adjutant Paul Teodorescu

Marinarii, în pelerinaj la „Mănăstirea dintr-un lemn“



12