Misiunea NATO se apropie de sfârşit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Misiunea NATO se apropie de sfârşit

Externe 03 Octombrie 2011 / 00:00 435 accesări

Misiunea militară din Libia este practic încheiată şi Alianţa Nord-Atlantică ar putea începe să-şi replieze trupele săptămâna viitoare, a anunţat sâmbătă generalul Carter Ham, înaltul comandant al forţelor americane pentru Africa. Generalul a subliniat că Alianţa va continua să susţină forţele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) chiar şi după încheierea misiunii. Marţea trecută şi purtătorul de cuvânt de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat că Alianţa preconizează încetarea operaţiunilor în Libia cât mai curând posibil. Declanşată la jumătatea lunii februarie, mişcarea de contestare împotriva regimului lui Gaddafi, la putere de 42 de ani, a degenerat într-o confruntare armată între soldaţii guvernamentali şi rebeli, soldată cu mii de victime printre civili.

Printre problemele care vor necesita însă prezenţa NATO în Libia cât mai multă vreme se numără recuperarea arsenalului pe care l-au deţinut forţele loiale colonelului Gaddafi. Se estimează că circa 5.000 de rachete sol-aer de tip SAM-7 lipsesc din depozitele fostului regim libian. „Libia condusă de Muammar Kadhafi achiziţionase aproximativ 20.000 de rachete sol-aer SAM-7, de fabricaţie sovietică şi bulgărească”, a declarat generalul Mohamed Adia, un oficial din cadrul CNT. Peste 14.000 de rachete de acest fel au fost fie folosite, fie distruse. Cele mai multe erau depozitate în oraşul Zenten, la sud-vest de Tripoli, a mai explicat generalul Adia. Trupele CNT au găsit aproximativ 500 de rachete de tip SAM-7, conform generalului Adia. La ordinul său, zece rachete de acest tip au fost neutralizate în faţa jurnaliştilor.

Pe de altă parte, oraşul libian Sirt, unul dintre ultimele fieff-uri ale lui Muammar Gaddafi, riscă un dezastru umanitar pentru că nu mai sunt medicamente. Lupte grele se dau în Sirt de câteva săptămâni între loialişti şi rebeli. Acum Crucea Roşie Internaţională a avertizat că oamenii mor în oraş din cauza lipsei medicamentelor şi pentru că spitalele nu mai au curent electric.

O veste bună pentru CNT a venit însă fin Niger. Consiliul îl poate chestiona pe fiul lui Gaddafi, Al-Saadi în Niger. Ministrul nigerian al Justiţiei a anunţat că liderii consiliului pot veni în Niamey pentru a-l chestiona pe Al-Saadi. Însă, a subliniat că ţara sa nu îl va preda pe acesta. Luna trecută, Nigerul a anunţat că Al-Saadi nu va fi extrădat în Libia pentru că se teme că acesta ar putea fi executat, fără proces. Declaraţia oficialului nigerian vine după ce Interpolul a emis o alertă roşie către cele 188 state membre pentru arestarea lui Al-Saadi Gaddafi.



12