Megan Young, reprezentând Filipine, a câştigat titlul Miss World, în cadrul concursului organizat pe insula indoneziană Bali, unde au fost desfăşurate importante dispozitive de securitate din cauza opoziţiei islamiştilor. Tânăra de 23 de ani, a cărei ţară s-a clasat pe locul al doilea, anul trecut, în cadrul aceluiaşi concurs, le-a învins pe celelalte cinci finaliste. Megan Young, care s-a născut în SUA, a părăsit ţara la vârsta de zece ani. Studiind arta cinematografică, a avut câteva apariţii pe ecran. Visul ei este de a trece în spatele camerei şi de a deveni regizor. Tânăra se descrie drept o persoană ambiţioasă, care adoră romanele cu Harry Potter şi jocurile video. Câştigătoarea titlului de Miss World 2013 a izbucnit în lacrimi la primirea coroanei. „Ştiţi, întotdeauna am spus că voi rămâne eu însămi, însă, în calitate de Miss World, este o nebunie să mă aud spunând asta”, a declarat aceasta, la scurt timp după obţinerea titlului, fără să poată termina fraza.
Staţiunea Nusa Dua, din sudul insulei Bali, era sâmbătă dimineaţă parcă în stare de asediu, fiind păzită de un impresionant dispozitiv de securitate, cu forţe antitero, tunuri de apă şi câini poliţişti. Circa 675 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura desfăşurarea fără probleme a finalei Miss Univers, la care au participat 129 de regine ale frumuseţii. Temerile se îndreptau spre islamişti, care ameninţaseră că vor perturba desfăşurarea evenimentului. Ambasadele SUA, Marii Britanii şi Australiei şi-au avertizat cetăţenii în legătură cu un posibil atentat la adresa competiţiei, fără să facă alte precizări. Considerând competiţia „un concurs de prostituate”, mii de musulmani radicali au ieşit în stradă în ultimele luni, determinând Gvernul să mute finala, prevăzută iniţial să aibă loc la Jakarta, în insula Bali. Insula este singura regiune din Indonezia cu majoritate hinduistă şi nu musulmană, ca restul ţării. Obişnuiţi cu zecile de mii de turişti care îşi petrec vacanţele pe plajele din Bali în costume sumare, locuitorii nu sunt deranjaţi de ţinutele lejere afişate de participantele la finală. Mutarea concursului nu i-a liniştit pe radicali, care au promis să tulbure competiţia. „Vom face tot ce vom putea ca să împiedicăm desfăşurarea Miss World”, promitea Haidar Al-Hamid, liderul Frontului Apărătorilor Islamului. Militanţii islamişti din estul insulei Java au vrut să traverseze cu vaporul strâmtoarea dintre Java şi Bali, însă portul din Bali a fost închis vineri seară.
Furia islamiştilor împotriva concursului Miss World nu s-a bucurat însă de mare adeziune în Indonezia, ţară cu un Islam moderat. În loc să ceară anularea competiţiei, cum au făcut-o radicalii, unii musulmani au preferat să organizeze propria lor versiune a concursului de frumuseţe. Astfel, au fost decernate, pe 18 septembrie, premiile concursului Miss Musulmană, titlul revenind unei tinere din Nigeria, după ce a recitat din Coran, a defilat cu vălul islamic şi a rostit rugăciuni. Competiţia Miss World, de origine britanică, a început în anul 1951, numindu-se atunci Miss Bikini, fiind la concurenţă cu concursul american Miss Univers. Finala de la Bali a fost transmisă în 180 de ţări.