Mister asupra morţii ambasadorului SUA în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme mari

Mister asupra morţii ambasadorului SUA în Libia

Externe 14 Septembrie 2012 / 00:00 506 accesări

Ambasadorul SUA în Libia a murit marţi, la Benghazi, după incendierea consulatului american provocată de focurile oamenilor înarmaţi, dar circumstanţele precise ale morţii sale şi ale altor trei cetăţeni americani rămân un mister. Un oficial american a dezvăluit o mică parte cronologică a atacului. ”Este ora 20:00 în Libia, iar clădirile misiunii SUA sunt vizate de tirurile unor extremişti libieni. Un sfert de oră mai târziu, atacatorii pătrund în complex, deschid focul asupra clădirii principale şi declanşează un incendiu. Gărzile de securitate libiene şi americane au ripostat. În acel moment, ambasadorul Stevens, un angajat de la comunicaţie, Sean Smith şi un ofiţer american pentru securitate regională sunt în clădirea principală. Dar incendiul însoţit de un fum dens îi constrânge să se separe şi să încerce să evacueze clădirea. Agentul de securitate regională reuşeşte să iasă şi se întoarce cu un alt agent în clădirea în flăcări, pentru a-i salva pe Stevens şi pe Smith. Cei doi îl descoperă pe Smith mort şi părăsesc clădirea. Ambasadorul Stevens este de negăsit. Mai mulţi ofiţeri de securitate încearcă să se întoarcă în clădirea principală. De fiecare dată sunt respinşi de focuri de armă. Americanii reiau controlul clădirii principale la 21.20. Apoi, anexa consulatului este mitraliată două ore. Era 02:00 la Benghazi când forţele libiene au ajutat la restabilirea situaţiei. În mijlocul acestei întâmplări, nu se ştie exact când anume, se crede că ambasadorul Stevens a ieşit din clădire şi s-a dus într-un spital la Benghazi. Nu există informaţii despre starea sa în acel moment”, a asigurat oficialul american, adăugând că ”trupul său a fost înmânat ulterior agenţilor americani, la aeroportul din Benghazi”. FBI a deschis o anchetă şi o autopsie se va face. Atacul a făcut în total patru morţi, Stevens şi Smith, doi alţi americani neidentificaţi, precum şi între trei şi cinci americani răniţi. De asemenea, nişte agenţi de securitate libieni au fost ucişi.

SE EXTIND PROTESTELE Protestele împotriva unui film jignitor la adresa Islamului au cuprins, ieri, tot mai multe ţări musulmane: manifestanţi furioşi au invadat, pentru scurt timp, ambasada SUA la Sanaa, unde s-au înregistrat victime, iar la Cairo, poliţia a intervenit în forţă, provocând zeci de răniţi. După violenţele de la Benghazi, manifestaţii de protest se înregistrau în Yemen, Iran, Irak, Maroc, Tunisia şi Sudan. În Afganistan, preşedintele Hamid Karzai şi-a amânat un turneu regional şi a decis măsuri sporite de securitate în jurul misiunilor diplomatice americane la Kabul. El a criticat filmul realizat în SUA şi a decis blocarea difuzării lui pe YouTube. Aceeaşi măsură a fost cerută şi în Indonezia, cea mai numeroasă ţară musulmană de pe mapamond. La Cairo, organizaţia Fraţii Musulmani, prima forţă politică în Egipt, a chemat la manifestaţii faţă de filmul considerat ”un atac grosolan la adresa Islamului”. Conducerea egipteană a dat asigurări că vor fi instalate dispozitive sporite de securitate în jurul intereselor americane în regiune. La Sanaa, un yemenit a fost ucis şi cinci răniţi de tirurile poliţiştilor, care au respins, ieri, pentru a doua oară, o mulţime de protestatari care încerca să ia cu asalt ambasada SUA. În Irak, influentul lider religios Moqtada al-Sadr a cerut Guvernului să interzică accesul oricărui american pe teritoriul ţării şi a făcut apel la Parlament să voteze o lege care să interzică orice relaţii între Irak şi ţări unde sunt insultaţi profetul şi Islamul. În Iran, inamic declarat al SUA şi Israelului, 500 de persoane au manifestat în faţa ambasadei Elveţiei la Teheran, care reprezintă interesele americanilor în Iran. În acest context, SUA au sporit măsurile de securitate la toate reprezentanţele lor diplomatice din lume.

NICIO LEGĂTURĂ Guvernul SUA nu a avut nimic de-a face cu filmul difuzat pe internet care denigrează Islamul şi care a declanşat proteste antiamericane, a declarat, ieri, secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Ea a îndemnat guvernele şi clericii din întreaga lume să condamne violenţele survenite în urma difuzării respectivului film pe internet.

Taguri articol


12