Mister cumplit, încă neelucidat! “Mormântului Crăiesei” sau al luptătorului, poveşti cu uriaşi, mirese, comori şi blesteme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De vizitat, în România

Mister cumplit, încă neelucidat! “Mormântului Crăiesei” sau al luptătorului, poveşti cu uriaşi, mirese, comori şi blesteme

Turism 06 Iunie 2018 / 17:56 1420 accesări

Dacă vă pasionează vizitarea zonelor încărcate de istorie şi mister din România – şi Slavă, Domnului, avem multe – iată una dintre ele: este vorba despre satul Alba din comuna Hudești din Botoșani.

În acest sat se găseşte o movilă mare, sub care și-ar dormisomnul de veci un uriaș.Iar mormântul ar fi plin de comori, dar nimeni nu s-a încumetat să sape pentru a le descoperi.Blestemul ar fi unul crunt, de moarte. Și „Mormântul Crăiesei”,așa cum e cunoscut de hudeșteni nu este unul singular, satul fiind împânzit de movile.Specialiştii în etnografie și antropologie spun însă că ele sunt în mare parte morminte vechi, ale neamurilor migratoare, din veacurile întunecate ale istoriei, majoritearăzboinici-călăreţi.

Misterul ”Mormântului crăiesei” de pemalurile Pârâului Alb

Una dintre cele mai misterioase şi mai fascinante movile din zonă este numită”Mormântul Crăiesei”, așezată în mijlocul unei mlaştini ciudate, pe malurile Pârâului Alb. Acolo se spune că şi-a găsit odihna un războinic germanic din vremuri de demult, mort în urma luptelor cumplite cu hunii. Etnologii spun că uriașul ar fi fost îngropat alături decalul binecredincios, alături de care a pierit în bătălie.Localnicii însă au alte versiuni ale poveștii.Uniiştiu de la bătrâni că acolo zace o femeie uriaşă.

”Acolo, am aflat de la o bătrână din sat, se află o femeie uriaşă. Mare de tot şi îmbrăcată într-un fel de rochie de mireasă. Şi în jurul ei sunt comori”, a povestit o săteancă. Soțul ei cunoaște o altă variantă, la fel de fascinantă și greu de demonstrat.„Acolo se zice că este îngropată din vremuri de demult o crăiasă frumoasă. O femeie războinică, că avea şi sabie şi coif. Se zice că stă acolo cu păr lung şi frumos, omorâtă de cine ştie cine. Oricum era regină de au îngropat-o aşa”.

Indiferent de legendă, oamenii au căzut în unanimitate asupra unui aspect:ştiu că acolo sunt comori nenumărate. Dar nu au avut curajul să se apropie niciodată. Pe de o parte din cauza mlaştinii, pe de altă parte din cauza blestemelor. ”Doamne fereşte, mi-a spus mătuşa că este blestem mare să săpi acolo. Nu se atinge nimeni”, spune săteanca. Oamenii locului ezistă să se apropie de ”mogilă”, cum îi mai spun. Este un loc întunecat şi bântuit. Doar ciobanii îşi lasă oile să pască peste movilă. O altă legendă spune că această crăiasă a fost urmărită de nişte duşmani. Ea călărea pe un cal alb şi s-a înecat în mlaştinile de pe malurile Pârâului Alb. S-a scufundat cu tot cu cal în smârcuri. Poporul ei i-ar fi ridicat mai apoi movila. Tocmai de aceea satul s-ar numi Alba, iar apa respectivă - Pârâul Alb”,au povestit localnicii reporterilor de al Adevărul.

Sub mormanul de pământ ar fi îngropat un luptător ostrogot

Profesorul pensionar din sat,Gheorghe Apătăchioaei,a cercetat mai mulți ani misteriul care planează în jurul „mormântului Crăiesei”. Bătrânul spune că, dincolo de legendă, movila este un mormânt cât se poate de real șiacolo s-ar afla, după anumite piese de inventar recuperate din movilă, mormântul unui războinici ostrogot, o căpetenie. ”Mormântul a fost cercetat o singură dată, la începutul secolului al XIX lea, cu metodele de atunci.Mărturiile vremii spun că acolo s-au găsit nişte obiecte, ale căror poze au apărut mai târziu şi în posesia cărora am intrat şi noi. Sunt obiecte germanice. Inclusiv coiful este al unui germanic. Totodată defunctul se spune că avea părul păstrat. Era lung şi roşcat. De aceea au crezut căeste o femeie şi i-au spus ”crăiasa”. După aceea şi-au dat seama că este un bărbat, un războinic, înarmat. Afost îngropat cu tot cu calul său”,a declarat sursa citată.

Indiferent care ar fi adevărul, comuna merită vizitată atât pentru fascinantele legende ale locului, dar mai ales pentru oamenii ospitalieri care oferă turiștilor atât povești, cât și bucate tradiționale.

Surse: Botoșăneanul, Monitorul de Botoșani, Adevărul

Taguri articol


12