Fructele, legumele şi conservele de legume şi fructe sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în aprilie, comparativ cu martie, însă s-au consemnat scăderi de preţuri la ouă şi zahăr. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la fructele proaspete au crescut cu 2,66%, cele ale legumelor şi conservelor de legume cu 1,46%, iar cele ale fructelor şi conservelor din fructe cu 1,23%. O mică majorare de preţ, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89%, iar mierea de albine cu 0,51%. În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%. Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie şi unt. Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie, faţă de martie. La mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul şi ţigările, cu 2,4%, şi combustibilii, cu 1,63%. Și serviciile au fost mai scumpe în aprilie, pe fondul unor preţuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar şi în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum şi la serviciile de igienă şi cosmetică (+0,61%). Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2%, în martie 2018, de la 5% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 7,2%, a celor alimentare cu 4% şi a serviciilor cu 2,83%.