Misterul celor mai puternici 100 de oameni din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teoriile conspiraţiei Întâlnire anuală

Misterul celor mai puternici 100 de oameni din lume

Monden 10 Iunie 2013 / 00:00 686 accesări

ELITA PUNE CEVA LA CALE În plin scandal despre practicile de supraveghere ale FBI şi Agenţiei Naţionale de Supraveghere (NSA) asupra utilizatorilor de internet şi telefonie mobilă, conspiraţioniştii au mai primit un motiv de îngrijorare. Cei mai puternici 100 de oameni din lume au avut o întrevedere la hotelul de lux Grove, un loc frecventat de obicei de fotbalişti şi fotomodele. A fost un sfârşit de săptămână extenuant pentru personalul hotelului situat în afara Londrei, care s-a dat peste cap nu numai pentru a-i găzdui pe afacerişti, dar şi pentru a-i ţine pe curioşi departe. Cei mai puternici 100 de oameni din lume fac parte din Grupul Bilderberg, o iniţiativă pusă în practică din anul 1954, cu scopul declarat de a creşte schimburile economice şi militare între Europa şi America de Nord. Grupul a fost instituit în plin Război Rece şi de atunci nu a renunţat la secretomania care îi înconjoară pe membrii săi sau subiectele pe care aceştia le abordează o dată pe an. Întâlnirea a stârnit de la început protestele celor care militează împotriva capitalismului şi a înflăcărat imaginaţia celor care cred în conspiraţii. În prezent, Grupul Bilderberg îi are ca opozanţi şi pe cei care militează împotriva globalizării sau grupul Anonymous. Anul acesta, opozanţii au organizat un festival chiar în apropierea hotelului Grove.

În prezent, lista invitaţilor Grupului Bilderberg îi include, printre alţii, pe directorul executiv al companiei Google, Eric Schmidt, pe directorul Amazon, Jeff Bezos, pe şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde sau pe fostul secretar de Stat american, Henry Kissinger, pe şeful Trezoreriei britanice, George Osborne, pe preşedintele băncii Goldman Sachs, Peter Sutherland sau pe Thomas Enders, directorul companiei aerospaţiale europene EADS. Au existat speculaţii despre prezenţa la întâlnire a premierului britanic, David Cameron, dar şi a unui reprezentant al preşedintelui american, Barack Obama. Cu siguranţă că lipsa transparenţei exacerbează orice discuţii s-ar purta şi de-a lungul timpului nu s-a făcut niciun efort pentru a calma protestele celor care se simt ameninţaţi de o întrevedere secretă a elitei mondiale, când vine vorba despre afaceri, politică şi suport militar. Purtătorul de cuvânt al Grupului Bilderberg, identificat drept Xander Heijnen, poate fi contactat numai pe e-mail şi nu are un număr de telefon disponibil. Acesta a scris unui grup de jurnalişti îngrijoraţi de misterul sinistru care planează asupra reuniunii că nu au de ce să se teamă, doar locaţia este făcută publică. Însă şi o banală discuţie a celor mai puternici din lume poate avea mult mai multe repercusiuni decât orice conferinţă internaţională, din moment ce sunt reunite la un loc putere şi capital.

FACTORI DE DECIZIE ŞI ACCES LA RESURSE Cele mai multe lucruri despre Grupul Bilderberg pare să le ştie Daniel Estulin, care timp de peste 14 ani a investigat influenţa membrilor săi, susţinând că aceştia influenţează în mod decisiv lumea afacerilor şi finanţelor, politica globală, pacea şi războiul în lume şi controlul asupra resurselor. Cartea sa intitulată ”The True Story of the Bilderberg Group” a fost publicată în 2005 şi o a doua ediţie a fost reeditată în 2009. Acesta susţine că cei mai puternici oameni din lume s-au întâlnit prima dată în 1954, la Oosterbeek, în Olanda, pentru a dezbate viitorul, decizând să se întâlnească anual. Şi-au luat denumirea de Grupul Bilderberg, reunind elite din SUA, Canada şi Europa de Vest. De-a lungul timpului, la întâlnirea Grupului se pare că au luat parte David Rockefeller, Henry Kissinger, Bill Clinton, Gordon Brown, Angela Merkel, Alan Greenspan, Ben Bernanke, Larry Summers, Tim Geithner, Lloyd Blankfein, George Soros, Donald Rumsfeld sau Rupert Murdoch, pe lângă alte persoane cu influenţă, personal al Pentagonului sau NATO, membri ai caselor regale din Europa, personalităţi media. Totodată, instituţii internaţionale de top sunt de obicei reprezentate la nivel înalt, precum Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Trilaterală, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană sau Banca Angliei.



12