Misterul puciului eșuat din Turcia se adâncește

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Misterul puciului eșuat din Turcia se adâncește

Externe 20 Iulie 2016 / 15:09 1939 accesări

Cu siguranță, lovitura de stat eșuată din Turcia va înfierbânta încă multă vreme mințile amatorilor de teorii ale conspirației, mai ales că nu se leagă mare lucru între declarațiile oficiale și realitatea din teren. Ziarul britanic ”The Times” a publicat informații potrivit cărora statul turc ar fi pierdut 14 nave, iar comandantul Forțelor Navale ar fi dispărut după ce lovitura de stat împotriva lui Erdogan a eșuat. Autoritățile turce au infirmat aceste informații, spunând că toate navele erau la locul lor, potrivit unui articol publicat de jurnaliștii de la Russia Today. Cele 14 nave care au dispărut erau în misiune în Marea Egee și în Marea Neagră și nu s-au mai întors la baze după eșuarea loviturii de stat. De asemenea, comandantul Forțelor Navale turce, amiralulVeysel Kosele, este dat dispărut de patru zile. Nu este clar dacă acesta a fost de partea puciștilor sau este reținut împotriva voinței sale, scrie presa turcă, citată de B1tv.

Vineri, 15 iulie, autoritățile turce au denunțat o tentativă de lovitură de stat, iar în dimineața următoare au afirmat că au recăpătat controlul asupra situației. Potrivit prim-ministrului Binali Yildirim, 6.038 de soldați, 755 de judecători și 100 de ofițeri de poliție au fost plasați în arest preventiv, iar9.000 de polițiști, jandarmi și funcționari au fost demiși. Militarii care au atacat hotelul în care se afla președintele Recep Erdogan împreună cu familia, în vacanță, spun că au atacat la ordin, șefii spunându-le că trebuie să captureze acolo un “lider terorist important”, scrie cotidianul turc ”Hurriyet”, citat de B1tv. Cei 40 de soldați spun că au aflat de lovitura de stat după ce au fost urcați în elicopter pentru a fi transportați în Marmaris. Nu este clar câți dintre aceștia au mai continuat atacul. Erdogan a declarat după înăbușirea revoltei că ar fi fost linșat dacă mai stătea 15 minute în casa sa de vacanță din Marmaris. Acesta ar fi scăpat după ce a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar, care l-a îndemnat să fugă.

Între timp, Directoratul pe Probleme Religioase din Turcia a anunțat că imamii nu vor conduce rugăciunile pentru „soldaţii care au lovit în naţiunea turcă“ și care au murit. Directoratul, care are angajaţi în toată Turcia 75.000 de imami, a precizat că interdicţia nu se aplică în cazul celor care au luat parte la puci sub constrângere sau au avut un rol fără voia lor. Nu se ştie sigur care este numărul susţinătorilor puciului ucişi în cursul tentativei de vineri de preluare a puterii în Turcia, dar se crede că el ar depăși 20.Cel puţin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, şi-au pierdut viaţa în cursul violenţelor şi aproape 1.500 au fost rănite, scrie Agerpres.

WIKILEAKS FACE LUMINĂ?

Site-ul WikiLeaks a publicat sute de mii de e-mailuri și documente ale oficialilor turci, fapt ce ar putea provoca noi controverse în această țară, notează presa internațională. Organizația a publicat, până acum, peste 294.000 de e-mailuri care conțin mii de fișiere ale Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiune aflată la putere în Turcia și forța politică din spatele președintelui țării, Recep Tayyip Erdogan. E-mailurile provin de la 762 de adrese înregistrate pe akparti.org.tr, domeniul principal al AKP, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul organizației. WikiLeaks susține că va mai publica alte câteva sute de mii de documente cu privire la structura politică a Turciei, totalul acestora urmând să se ridice la aproximativ 800.000 de documente și e-mailuri, notează cotidianul britanic ”The Independent”. Site-ul organizației a fost deja ținta unui atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), la scurt timp după ce luni a anunțat că va publica documentele. Într-o postare pe rețelele sociale, organizația sugera că autoritățile turce ar fi responsabile pentru declanşarea atacului cibernetic, însă promitea că această acțiune nu va împiedica publicarea documentelor, lucru care s-a și întâmplat câteva ore mai târziu. După publicarea documentelor, Consiliul turc de Telecomunicații și Comunicații a anunțat că a luat o măsură administrativă împotriva WikiLeaks, adică blocarea accesului la acest site în Turcia, notează Reuters.



12