Misterul structurii Stonehenge, elucidat! De unde vin pietrele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Misterul structurii Stonehenge, elucidat! De unde vin pietrele

Ştiință 21 Februarie 2019 / 17:26 2806 accesări

Monumentul Stonehenge reprezintă un semn de întrebare pentru cercetători şi vizitatori, dar un studiu recent dezvăluie faptul că unul dintre cele mai mari mistere ale lumii a fost rezolvat, şi anume de unde provin rocile, scrie Fox News. Studiul, publicat în jurnalul arheologic Antiquite, dezvăluie că rocile fost aduse de la o carieră de piatră de la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri depărtare. Se presupune că locul de provienenţă este în Pembrokeshire, în regiunea de vest a Ţării Galilor. „Fiecare monument neolithic din Europa a fost construit cu ajutorul megaliţilor aduşi de la peste 16 kilometri depărtare”, spune Mike Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London. „Momentan, vrem să aflăm ce era aşa de special la dealurile din Preseli în urmă cu 5.000 de ani, şi dacă se aflau structuri de piatră importante, construite înainte ca rocile să fie mutate la Stonehenge”, continuă Pearson. „Descoperirea ne aduce cu un pas mai aproape de elucidarea misterului de la Stonehenge, şi anume de ce au fost aduse pietrele de la o distanţă aşa de mare”, adaugă profesorul.

Chiar dacă studiul nu explică acest lucru, cercetătorii sunt de părere că a reprezentat un avantaj faptul că pietrele erau verticale şi astfel mai uşor de mutat.

Originile structurii Stonehenge au fost dezbătute foarte mult timp. În august 2018, un studiu a conclus că zece din rămăşiţele îngropate la monumental preistoric vin din vestul Regatului Unit, unele fiind aduse din sud vestul Ţării Galilor.

Taguri articol


12