Comunitatea tătară din Bucureşti organizează un miting de comemorare a Surghiunului Tătarilor Crimeeni din 1944, sâmbătă, 14 mai, orele 13.00, în faţa Ambasadei Rusiei (Şoseaua Kiseleff nr. 6). De asemenea se va protesta împotriva abuzurilor noii administraţii ruse asupra tătarilor. La miting vor fi prezenţi şi reprezentanţii ai comunităţilor tătăreşti din Dobrogea. Reprezentanţii comunităţii din Bucureşti vor participa miercuri pe 18 mai la evenimentul comemorativ din Medgidia.
“Toţi tătarii şi simpatizanţii cauzei acestora sunt bineveniţi la manifestaţie”, au declarat organizatorii. Mai multe detalii despre acest eveniment: https://www.facebook.com/events/491693884351538/.
SCURT ISTORIC:
18 mai 1944 este cea mai tragică zi din istoria tătarilor. Tătarii sunt populaţia băştinaşă a peninsulei Crimeea. Stalin a ordonat deportarea tuturor etnicilor tătari din Crimeea în Siberia. Într-o singură noapte, agenţii NKVD au îmbarcat sub ameninţarea armelor 200.000 de bătrâni, femei şi copii, în vagoane de animale. Majoritatea bărbaţilor tătari erau mobilizaţi pe fronturile armatei sovietice în lupta împotriva fascismului. Mai mult de 10.000 de persoane au murit din cauza condiţiilor sinistre de drum: trenurile opreau doar o dată la 2-3 zile şi atunci doar pentru ca soldaţii sovietici să golească vagoanele de miile de cadavre. Mai mult de jumătate dintre deportaţi au murit în primele şase luni din cauza foametei, frigului şi bolilor. O dată ajunşi la destinaţie, într-un loc pustiu, după o călătorie a groazei de mii de kilometri şi 10-12 zile infernale, tătarii au fost declaraţi duşmani ai poporului pentru a împiedica orice ajutor din partea localnicilor. Timp de 23 de ani, până în 1967 le-a fost interzisă plecarea în alt loc.
După 1967, le-a fost permisă plecarea, dar interzis accesul în Crimeea. Abia după 14 noiembrie 1986 le-a fost permisă întoarcerea pe pământurile natale, ca urmare a unei lupte îndelungate. Mişcarea naţională tătărească este recunoscută de către Naţiunile Unite ca fiind printre puţinele mişcări care şi-au apărat drepturile fără să recurgă la metode violente.
Liderul moral al tătarilor crimeeni, Mustafa Abdulgemil Kîrîmoglu, a fost arestat şi încarcerat de nu mai puţin de şase ori de-a lungul a 20 de ani între 1966 şi 1986. A stat în greva foamei timp de 303 de zile – un record! După prăbuşirea Uniunii Sovietice, din 1991, tătarii deportaţi au început să se întoarcă în patria de baştină, unde au pornit-o de la zero. Adesea au început locuind în bordeie, în câmp şi au fost întâmpinaţi cu ostilitate de către bandele de cazaci.
ÎN PREZENT
Anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014 a adus încălcări flagrante ale drepturilor naturale ale tătarilor. După Anexare, nu mai puţin de 18 activişti tătari ameninţaţi de către noile autorităţi au dispărut şi deocamdată au fost găsite trupurile neînsufleţite a trei dintre aceştia. Sase membri ai Medjlisului au fost arestaţi de către autorităţile de după Anexare. Trei dintre aceştia - Akhtem Ciygoz, Mustafa Degirmendhzi şi Ali Asanov - sunt arestaţi de peste 1 an pentru că au organizat o adunare pe 26 februarie, înainte de Anexare! Mai mult decât atât, Medjlisul (Parlamentul Naţional Tătar Crimeean – n.r.), organul reprezentativ democratic al tătarilor a fost declarat organizaţie teroristă şi închis. Accesul liderilor Medjlisului în Crimeea este în prezent interzis!
De asemenea, FSB (ex-KGB) l-a arestat, i-a percheziţionat domiciliul şi l-a plasat sub arest pe vicepreşedintele Medjlisului, Ilmiy Umerov exact acum 2 zile. Acest fapt face parte dintr-o lungă listă de intimidări şi abuzuri asupra tătarilor şi, mai ales, asupra liderilor acestora.
Pe lista abuzurilor se înscrie şi suspendarea licenţelor televiziunii şi radioului în limba tătară (ATR, Radio Meydan).
Tradiţionala manifestaţie de comemorare a Surghiunului de 18 mai, organizată anual începând din 1991 este în continuare interzisă în acest an amintind de vremurile sovietice.
Promisiunile de acordare de drepturi pentru tătari: limba tătară recunoscută ca oficială (alături de limbile rusă şi ucraineană) sau reprezentare proporţională în Parlament şi administraţie au fost mincinoase, în locul lor tătarii au avut parte de crime, abuzuri şi acţiuni de intimidare ale noului regim.
“SCOPUL NOSTRU"
Ne raliem celorlalte comunităţi de tătari, precum şi susţinătorilor acestora din diaspora: Turcia, Lituania, Germania sau Canada pentru a comemora victimele Genocidului din 1944, precum şi pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice Surghiunul. De asemenea, tragem un semnal de alarmă la încălcările grave ale drepturilor fraţilor noştri din Crimeea şi ne manifestăm solidaritatea cu ei în aceste momente foarte dificile”, au declarat organizatorii într-un comunicat.