Miting republican împotriva Islamului, la Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miting republican împotriva Islamului, la Paris

Monden 06 Septembrie 2010 / 00:00 390 accesări

Circa 300 de persoane au participat, sâmbătă seară, la Paris, la un miting republican, pentru a marca ataşamentul lor faţă de valorile republicane şi a-şi afirma rezistenţa la „pericolul islamist”, ce ar ameninţa Franţa. „Iubim Franţa, iubim drapelul, iubim valorile Republicii. Suntem într-o ţară laică, avem dreptul să credem sau să nu credem”, a declarat Pierre Cassen, fondatorul asociaţiei Riposta Laică, în faţa militanţilor a 26 de asociaţii şi organizaţii, care au făcut apel la organizarea acestui miting în piaţa Bursei, în centrul capitalei. „Veniţi cu cartofi prăjiţi, salam şi sticle de vin, unii chiar cu drapelul tricolor, manifestanţii au prezentat afişe care proclamau „Nici văl, nici burqa, apărăm Republica”, sau „Fără Talibani în Franţa”. Potrivit organizatorilor, mitingul marca cea de-a 140-a aniversare a celei de-a III-a Republici, care a instaurat legea privind laicitatea. Christine Tasin, preşedinta asociaţiei Rezistenţa Republicană, a denunţat la rândul său discriminarea pozitivă, o politică ce exclude în opinia sa francezii de origine în favoarea persoanelor provenite din imigraţie. Apeluri pentru organizarea unor mitinguri similare în provincie au fost lansate. Câteva zeci de persoane s-au adunat la Bordeaux, la Strasbourg şi la Toulouse.

În ţara vecină, Germania, economistul Thilo Sarrazin, aflat în centrul unei polemici după declaraţii considerate rasiste, exclude posibilitatea înfiinţării unui partid politic, deşi ideile sale privind eşecul integrării musulmanilor par să fie agreate de populaţie. Banca Centrală a Germaniei, din al cărei Consiliu de administraţie face parte, a cerut excluderea sa după ce a declarat că musulmanii refuză să se integreze în Germania. Decizia excluderii sale din Bundesbank revine preşedintelui ţării, Christian Wulff. Thilo Sarrazin, care va face şi obiectul unei proceduri de excludere din SPD, este comparat cu liderul partidului antimusulman din Olanda (PVV), Geert Wilders. Thilo Sarrazin a reiterat că nu doreşte să părăsească SPD, explicând că aparţine acestui partid. „Un catolic nu părăseşte Biserica Romano-Catolică pentru că nu îl place un anume papă”, a explicat acesta.

În Germania încă nu există mişcări politice populiste sau xenofobe, spre deosebire de ţări vecine precum Olanda, Franţa sau Belgia. Analiştii cred totuşi că astfel de mişcări pot apărea şi în Germania. Thilo Sarrazin pare să beneficieze de o anumită susţinere în rândul germanilor. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, a recunoscut că au fost primite numeroase mesaje pentru susţinerea lui Sarrazin. Potrivit unui sondaj publicat de postul de televiziune N-24, 51% dintre germani se opun excluderii sale din Consiliul de administraţie al Bundesbank.



12