Personalităţi ale vieţii politice şi culturale franceze au participat la un miting-concert, organizat duminică seară, la Paris, în semn de protest faţă de politica de securitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Intitulat “Nu atinge naţiunea mea”, mitingul, organizat de asociaţia SOS Racisme şi cotidianul “Liberation”, a atras mai multe personalităţi de stânga, artişti şi scriitori care şi-au exprimat dezacordul faţă de politica de expulzare a romilor din Franţa. Printre participanţi s-au numărat filosoful şi scriitorul Bernard-Henri Lévy şi primarul socialist al Parisului, Bertrand Delanoe. “Vizându-i pe romi, este vizată Franţa, este vizată Europa”, a declarat Bernard-Henri Lévy, subliniind “erorile politice ale Guvernului”, în principal legătura făcută de autorităţi între delincvenţă şi comunităţile de imigranţi. Într-o declaraţie video, primarul Parisului şi-a exprimat regretul pentru “această imagine a Franţei care nu este a noastră: o Franţă închisă, o Franţă agresivă, o Franţă care foloseşte ura în scopuri electorale şi politicianiste”.
Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi-a exprimat “hotărârea de a lupta împotriva filierelor infracţionale şi mafiei imigraţiei, în cadrul unei politici ferme şi umanitare în privinţa desfiinţării taberelor ilegale”, relatează “Le Figaro”. Încercând să pună capăt polemicii cu privire la desfiinţarea taberelor de romi şi repatrierea acestora către România şi Bulgaria, Besson a respins, duminică, atât criticile celor care îl acuză de o “politică a cifrelor oarbe şi inumane”, cât şi opiniile celor care, dimpotrivă, susţin că acesta are o “abordare prea lejeră şi o lipsă de autoritate”. Besson a refuzat să utilizeze cuvântul “romi” atunci când s-a referit la imigranţii ilegali, precizând “numai că, în 2009, au fost repatriaţi 11.000 de români şi bulgari”. El s-a declarat deranjat de “prostiile spuse în ultimele zile pe această temă” şi a insistat asupra hotărârii preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de “a restabili autoritatea statului şi de a consolida securitatea, prima dintre libertăţi”.
Federaţia Internaţională a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH) va depune o plângere împotriva Belgiei, la Consiliul Europei, pentru a denunţa atitudinea autorităţilor faţă de nomazi. “Statul belgian încalcă, în grade diferite în cele trei regiuni, Carta Socială Europeană”, a declarat Veronique van der Plancke, avocat şi vicepreşedinte al Ligii pentru Drepturile Omului, precizând că plângerea va fi depusă la Comitetul pentru Drepturi Economice şi Sociale al CoE. Demersul FIDH îşi propune să denunţe atitudinea autorităţilor belgiene atât faţă de populaţiile de origine romă, cât şi faţă de nomazi, în majoritate cetăţeni europeni. “Reclamaţia colectivă nu are în vedere decât aspecte legate de instalare”, a precizat van der Plancke, afirmând că demersul FIDH se va referi la numărul insuficient de terenuri pentru instalarea nomazilor, recurgerea disproporţionată la expulzări, nerecunoaşterea rulotelor drept locuinţe. Procedura reclamaţiei colective a fost introdusă în urmă cu 12 ani, iar până în prezent a fost utilizată de 61 de ori. Un stat condamnat de Consiliul Europei în baza unei astfel de proceduri este invitat să îşi modifice legile şi practicile, însă recomandarea nu are caracter constrângător.