Cercetătorii americani din cadrul Şcolii de Medicină Indiana au desfiinţat mai multe mituri legate de sărbători, printre care cele legate de creşterea numărului sinuciderilor de Crăciun şi Revelion, de hiperactivitatea copiilor care mănîncă dulciuri şi de faptul că mesele bogate, seara, îngraşă excesiv.
Mitul legat de creşterea numărului de sinucideri se baza, în principal, pe deprimarea celor care petrec singuri sărbătorile de iarnă. Teroretic, predispoziţia există. Vremea este mohorîtă, frigul nu prea îndeamnă la ieşit din casă, iar celor singuri le dau tîrcoale melancolia şi tristeţea. Şi totuşi, datele statistice arată că numărul cel mai mare de sinucideri se înregistrează în timpul verii. În sprijinul acestei afirmaţii, cercetătorii americani au exemplificat un studiu desfăşurat timp de 35 de ani în SUA, potrivit căruia probabilitatea unei sinucideri în timpul Crăciunului, de pildă, este mult mai mică decît pe durata anotimpurilor calde. Rata sinuciderilor este, de asemenea, foarte mică cu ocazia zilelor de naştere.
Legat de prejudecata că zahărul îi face pe copii hiperactivi, doctorii susţin că acest subiect a fost obiectul mai multor studii decît în cazul problemelor legate de consumul de droguri. Toate cercetările nu au demonstrat însă vreo legătură între nivelul de zahăr din sînge şi hiperactivitate. De obicei, părinţii au impresia că, după ce au mîncat dulciuri, puştii tind să aibă un comportament agitat şi să fie de necontrolat. Această relaţie de tip cauză-efect este însă doar în mintea părinţilor, care îşi spun că, dacă există o explicaţie, aceasta nu poate fi legată decît de consumul de ciocolată, bomboane sau prăjituri. În susţinerea acestei teorii, cercetătorii americani menţionează experimentul în care un copil a băut un pahar cu apă, părinţii săi ştiind că ar fi fost vorba, de fapt, despre o băutură care conţinea mult zahăr. Ulterior, părinţii au semnalat imediat starea de agitaţie crescută a copilului, în timp ce alţi observatori implicaţi în experiment au notat un comportament constant, fără nicio modificare semnificativă după ce a băut paharul cu apă.
În privinţa unui alt mit la modă în perioada sărbătorilor, cel privind riscul kilogramelor în plus din cauza meselor bogate la ceas de seară, cercetătorii sînt, din nou, tranşanţi: îngrăşarea este cauzată de regimul alimentar general şi nicidecum de cele cîteva mese îmbeluşugate de Crăciun şi de Revelion. La un număr comparabil de calorii, mesele de seară nu sînt cu nimic mai nocive decît cele din timpul zilei, din punctul de vedere al siluetei. Iar studiile recente de nutriţie confirmă acest lucru.