Între 14 și 27 august, medici veterinari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa împreună cu inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 427 de unități localizate (restaurante, pizzerii, unităţi tip bufet, cantine din tabere școlare, laboratoare cofetărie patiserie etc.) în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. ”În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră”, potrivit DSVSA Constanța. Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 79.000 de lei. De asemenea, la solicitarea IPJ Constanţa - SICE, veterinarii au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Mamaia, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional un restaurant, cu amendă în valoare de 2.000 de lei. Totodată, la solicitarea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanţa o echipă de inspectori s-a deplasat la un restaurant din Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 de lei şi a retras de la comercializare 340 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Pentru unitatea verificată a fost emisă Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 545 de kg produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Nu în ultimul rând, au fost emise o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru un restaurant, precum şi două Ordonanţe de interzicere a activităţii pentru un bufet şi o unitate tip fast-food. DSVSA Constanța nu a dat publicității numele unităților amendate, potrivit regulamentului intern.