Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București au interzis activitatea unei unități care producea gheață alimentară și au aplicat o sancțiune contravențională de 2.000 de lei, pentru condiții de igienă necorespunzătoare. Acțiunea a fost întreprinsă în urma unei adrese primite din partea ANPC, în care se solicita verificarea condițiilor de igienă din unitatea respectivă.
CONTROALE LA NIVEL NAȚIONAL Până la primirea notificării oficiale din partea ANPC (conform procedurii), prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, ANSVSA a decis demararea unor controale la nivel național, având ca tematică verificarea condițiilor igienă în unitățile care produc gheață alimentară și în depozitele de gheață.
Odată cu primirea notificării în care se menționează elemente concrete, se va decide extinderea acestei tematici de control la magazine alimentare, dar și la unități de alimentație publică în care este folosită gheața alimentară (baruri, restaurante etc.). DSVSA nu a dat publicității numele unității cu probleme, potrivit regulamentului intern.
REAMINTIM Reamintim că între 7 - 11 mai, comisarii ANPC au efectuat un control în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor, la operatori economici care produc în unități proprii gheață alimentară, atât pe raza municipiului București, cât și la operatorii economici din județele Giurgiu și Constanța. În urma acestei acțiuni au fost oprite temporar de la comercializare 1.800 kg de cuburi de gheață aflate în depozitele a doi producători, precum și o cantitate de 5.372 de pungi cuburi de gheață de 1 sau 2 kg aflate la comercializare în marile magazine. Au fost prelevate eșantioane care au fost trimise la analize și suspuse expertizei la Centrul Național pentru Încercarea și Expertizarea Produselor Laborator Larex București.
Analizele efectuate au determinat modificări ale următorilor parametri:
Clostridium perfringers, ufc/100 ml prevăzut: 0, determinat: 2 (ambalaj de 1 kg) și 4 (ambalaj de 2 kg); Bacterii coliforme, ufc/250 ml prevazut: 0, determinat: 284 (ambalaj de 5 kg); NTG, ufc/100 ml prevazut: 20, determinat: 29 (ambalaj de 1 kg) si 31 (ambalaj de 2 kg); NTG, ufc/ml la - 22 grade C, prevăzut max. 100, determinat: 1245 (ambalaj de 5 kg) - 37 grade C, prevăzut max. 20, determinat: 65 (ambalaj de 5 kg).
Având în vedere faptul că analiza în cazul depășirii parametrilor microbiologici excedează sfera de competență a ANPC, instituția noastră va transmite cazul prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, potrivit ANPC.
Gheața consumată cu aceste bacterii poate da tulburări digestive severe!
Nici ANPC nu a dat publicității numele producătorilor, și nici numele magazinelor unde se vindea gheața cu probleme.