„Mlădiţele dobrogene”, premiate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mlădiţele dobrogene”, premiate

Cultură 12 Aprilie 2014 / 00:00 2907 accesări

Etapa judeţeană a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de Folclor „Mlădiţe dobrogene”, organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, a avut loc, vineri, la Palatul Copiilor. La eveniment au participat 800 de elevi din învăţământul primar, din întreg judeţul, care au concurat la cinci secţiuni: Dans popular, Obiceiuri şi tradiţii, Solist vocal, Grup vocal şi Solist instrumentist.

Copiii au aşteptat nerăbdători începerea festivalului, colaborând astfel şi la această ediţie cu plăcere. „Sunt în sală părinţi, bunici, copii, dascăli, la un eveniment care ne bucură şi sperăm să se repete şi anul viitor”, a declarat inspectorul şcolar Mihaela Anghelescu. Elevii au avut ocazia de a redescoperi frumuseţea tradiţiei autohtone şi au fost premiaţi pe măsura reprezentaţiilor artistice şi a talentului.

CEI MAI BUNI Premiul special al festivalului, constând într-o vacanţă la Predeal, i-a fost acordat micuţei Sofia Toma, de la şcoala din Lipniţa. La secţiunea Solişti vocali, premiile I au ajuns la Mara Crucianu, de la Şcoala „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, şi la Denisa Răchiţă, de la Şcoala gimnazială nr. 2 Ovidiu. La categoria Dans popular, pe locul I s-au clasat trupa de dans de la Gârliciu şi formaţia de dans ţigănesc de la Şcoala nr. 31 Constanţa. La secţiunea Grup vocal s-au remarcat, obţinând locul I, copiii de la Şcoala gimnazială nr. 10 din Constanţa şi cei de la Şcoala „Grigore Moisil” din Năvodari. „Ursitoarele” şi „Capra” de la Şcoala gimnazială nr. 22 au fost recompensate cu Premiul I la secţiunea Obiceiuri şi tradiţii. Olivia Maria Ivan, de la Şcoala gimnazială „Mircea Eliade” din Cernavodă, şi Andrei Niţă Văduva, de la Şcoala generală „Adrian Rădulescu” din Murfatlar, s-au remarcat la categoria Solist instrumentist.

JURIU Participanţii au fost jurizaţi de către directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, inspectorul şcolar de specialitate, Dorina Ivanciu, profesorul de dans popular Magdolna Kaştal, profesorul Cercului de Taraf, Eugen Albu, interpretul de muzică populară Ionuţ Petreacă şi instructorul de dans popular dobrogean Elena Dordea.

Festivalul de folclor „Mlădiţe dobrogene” are în vedere promovarea folclorului românesc, cultivarea unui comportament moral al copiilor în spiritul valorilor naţionale, dezvoltarea simţului artistic şi valorificarea aptitudinilor artistice ale elevilor.



12