Moartea fostului dictator irakian continuă să agite spiritele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moartea fostului dictator irakian continuă să agite spiritele

Externe 04 Ianuarie 2007 / 00:00 640 accesări

Preşedintele Irakului, Jalal Talabani, s-a detaşat de execuţia lui Saddam Hussein, precizînd că s-a menţinut la distanţă de spînzurarea fostului dictator şi nu a intervenit în decizia Înaltului Tribunal Penal, al cărui statut prevede că hotărîrile finale sînt fără apel. "Preşedintele şi-a reafirmat opoziţia faţă de pedeapsa cu moartea, dar nu poate interveni în deciziile justiţiei, care este independentă. Preşedintele nu a ştiut dinainte cînd va fi spânzurat Saddam Hussein", a adăugat biroul lui Jalal Talabani.

În schimb, premierul irakian, Nuri al-Maliki, se temea că dacă Saddam Hussein nu este executat rapid, acesta ar fi putut evita cumva spînzurătoarea, a afirmat miercuri un oficial american de rang înalt din Bagdad. Oficialul a declarat că Maliki era îngrijorat că insurgenţii ar putea înscena o răpire în masă şi să o utilizeze în schimbul eliberării fostului preşedinte. Prin grăbirea execuţiei la numai patru zile după respingerea apelului înaintat de fostul preşedinte, în pofida rezervelor exprimate de ambasadorul Statelor Unite, care a cerut o amînare de două săptămîni, Maliki şi-a îndeplinit o promisiune făcută anterior şiiţilor, conform căreia Saddam nu va trăi pînă în anul 2007.

Pe de altă parte, se relatează că bărbatul care a filmat cu telefonul mobil execuţia fostului dictator irakian a fost arestat. Anunţul, făcut de un consilier al premierului irakian, a fost preluat de postul de televiziune Sky News. Aceeaşi sursă a precizat că suspectul este unul din oficialii care au supravegheat spînzurarea lui Saddam. Înregistrarea neautorizată a circulat pe Internet încă de sîmbătă. Clipul demonstrează comportamentul inadecvat al celor prezenţi la execuţie, care l-au insultat pe condamnat. Un procuror care a reprezentat tribunalul special irakian a declarat că a fost pe punctul de a suspenda execuţia, din cauza comportamentului asistenţei. El a spus că doi oficiali irakieni cu rang înalt au filmat execuţia cu mobilul, deşi armata americană a cerut tuturor celor prezenţi să îşi lase telefoanele la intrare. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, este decis să-l pedepsească pe autorului înregistrării video.

Noul secretar general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a provocat o controversă marţi, cînd a făcut declaraţii ambigue despre execuţia lui Saddam Hussein, pe care a refuzat să o critice, marcînd astfel o ruptură faţă de politica tradiţională a Naţiunilor Unite în privinţa pedepsei cu moartea. Oficialul s-a mulţumit să precizeze că "Saddam Hussein a comis crime şi atrocităţi cumplite faţă de poporul irakian", subliniind că "victimele sale nu trebuie uitate". Apreciind că problema pedepsei cu moartea este de competenţa statelor membre, Ban Ki-moon şi-a exprimat speranţa că acestea vor respecta "toate aspectele dreptului internaţional".

Informaţii contradictorii privind execuţia fratelui vitreg al lui Saddam

Autorităţile irakiene au anunţat că nu au fixat încă data execuţiei fratelui vitreg al lui Saddam Hussein şi a unui fost judecător, ambii condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, în timp ce televiziunile arabe susţin că aceasta ar putea avea loc în aceastăi dimineaţă. Barzan al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam Hussein şi Awad al-Bander, fost preşedinte al Tribunalului Revoluţionar au fost găsiţi vinovaţi, alături de Saddam, de masacrarea a 148 de şiiţi în oraşul Dujail, în anii '80. Saddam a fost spînzurat în prima zi a sărbătorii Eid al-Adha, iar miercuri a fost ultima zi a sărbătorii religioase a şiiţilor din Irak, dar Guvernul a decretat ca aceasta să se extindă pînă sîmbătă.



12