Dramaticul incident petrecut, marţi după-amiază, pe stadionul Farul a provocat un mega-scandal în jandarmeria constănţeană, mai ales după ce au apărut probe clare care demonstrează că moartea serg. Ion Cezar Baltag putea fi evitată. Bărbatul de 34 de ani lucra din 2003 ca jandarm angajat pe bază de contract şi se înscrisese la examenul pentru avansarea în gradul de subofiţer. Marţi în jurul orei 13.00, Baltag a susţinut proba sportivă de 1000 de metri, dar la finalul cursei s-a prăbuşit la pămînt, în stare de inconştienţă. Tînărul a murit la cîteva minute, după ce a ajuns în Camera de Resuscitare a Spitalului Judeţean Constanţa. Medicii care au efectuat autopsia au descoperit că Baltag suferea de o gravă afecţiune cardiacă, care a condus la apariţia anevrismului şi implicit la deces. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa este pus într-o lumină extrem de proastă, după ce unii martori la incident au afirmat că primul ajutor acordat lui Baltag a fost făcut cu întîrziere şi că unii dintre examinatori au minimalizat gravitatea incidentului, considerînd că militarul are doar unele probleme cu respiraţia. Parchetul Militar Constanţa s-a autosesizat în acest caz, declanşînd o anchetă cu privire la cauza şi împrejurările exacte ale morţii lui Ion Cezar Baltag.
Baltag era grav bolnav
Rezultatul autopsiei efectuate de medicii legişti demonstrează clar că Ion Cezar Baltag suferea de afecţiuni cardiace, care, surprinzător, nu au fost descoperite pînă acum de medicii Spitalului Militar. "Decesul a survenit ca urmare a unei pneumopatii virale interstiţiale generalizate care a provocat tulburări de ritm cardiac. Tragedia a avut loc însă pe fondul unei artero-scleroze avansate de care suferea victima, o afecţiune comparabilă cu cele întîlnite la persoane de 60-70 de ani. Această afecţiune ar fi putut fi însă uşor depistată printr-un examen cardiologic paraclinic competent" a declarat Mihai Onciu, medic şef în cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa. Baltag avea aşadar inima unei persoane de vîrsta a treia, dar boala nu a fost depistată de niciun medic militar care l-a consultat în ultimii trei ani. Pe 10 noiembrie, el a primit chiar un nou certificat medical care "atesta" că este apt din punct de vedere medical pentru a susţine probele sportive. "La ultima examinare, militarul nu a spus nimic cum că ar suferi de vreo afecţiune cardiacă. Fişa medicală a candidatului la concurs cuprindea mai mult analize obişnuite, pentru că un examen cardiologic paraclinic nu se poate face la noi. Fiecare candidat îl face unde poate şi la dosarul lui Baltag există dovada unui examen cardiologic conform căruia ar fi fost apt" a declarat la rîndul său medicul Vergiliu Mihai, reprezentantul Spitalului Militar Constanţa.
Procurorii militari au preluat cazul
În cursul zilei de ieri, col. Dumitrel Lupaşcu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Constanţa a declarat că la nivelul instituţiei pe care o reprezintă a fost declanşată o anchetă internă. Lupaşcu a explicat că IJJ nu a cerut în timpul concursului asistenţă medicală preventivă din partea Serviciului de Ambulanţă Constanţa, motivînd că metodologia cu privire la testările de acest gen nu prevede această obligaţie. "Există o comisie a Inspectoratului care anchetează acest caz. Acuzele potrivit cărora unii jandarmi ar fi fost împiedicaţi de ofiţerii examinatori să acorde primul ajutor sînt simple speculaţii" a mai afirmat Lupaşcu. Ce este surprinzător este însă faptul că la testarea de pe stadion nu a fost prezent nici măcar asistentul medical, cu toate că, iniţial, s-a spus că ar fi fost prezent un cadru medical. Pentru că există prea multe semne de întrebare cu privire la scenariul incidentului, Parchetul Militar Constanţa s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă. "Instituţia noastră a demarat cercetările întrucît este vorba despre un deces survenit în timpul unei misiuni ordonate, iar victima este un angajat al Ministerului Administraţiei şi Internelor" a declarat procurorul militar col. Virgil Jurcă, Şeful Secţiei Constanţa a Parchetului Militar Bucureşti.
Portretul unei victime
Concluziile preliminare care pot fi trase din prezentarea primelor probe dovedesc clar că moartea sergentului Ion Cezar Baltag ar fi putut fi evitată dacă medicii cardiologi care l-au consultat ar fi tratat cu seriozitate problemele lui de sănătate. În ultimii trei ani, de cînd era angajat ca jandarm, Baltag primise numeroase OK-uri medicale, deşi inima sa era grav bolnavă şi nu avea voie să facă efort. Baltag avea o constituţie astenică, aparent normală şi probabil din acest motiv, unii medici au tratat cu superficialitate problema, considerînd că starea sa de sănătate este una bună. Potrivit jandarmilor, Baltag nu era căsătorit şi era absolventul unui liceu constănţean, dar apropiaţii săi susţin că bărbatul era divorţat, iar fiul său, de nouă ani se află în grija bunicii, la Feteşti. De la terminarea şcolii şi pînă în 2003, la intrarea în jandarmerie, Călin a lucrat ca şofer profesionist. Astfel, în perioada 1992-1994 el a fost angajat la SC Hidrotehnica SA Constanţa, apoi între 1994 şi 2001 a activat la Samcor SA. Cu puţin timp înainte de a se angaja ca sergent, el a lucrat, tot ca şofer la SC Til Cof SA Constanţa.