Circumstanţele în care a murit Michael Jackson continuă să alimenteze, la doi ani de la dispariţia starului, numeroase teorii referitoare la existenţa unui complot, bătălii în justiţie, dar şi o veritabilă industrie ce a generat încasări de multe milioane de dolari. Fanii au comemorat moartea cântăreţului american, decedat pe 25 iunie 2009, depunând buchete de flori în faţa reşedinţei din Los Angeles în care a locuit artistul.
Cei doi ani care au trecut de la moartea sa nu au reuşit să ridice vălul de mister din jurul dispariţiei cântăreţului, care a declanşat, în lumea întreagă, o emoţie puternică şi numeroase fantasme. Mai întâi, pentru că procesul medicului personal al megastarului a acumulat întârzieri destul de importante. După numeroase audieri, procesul care trebuia să aibă loc în luna mai a fost în cele din urmă amânat pentru septembrie. Conrad Murray este acuzat de omor involuntar, pentru că i-a administrat starului anestezicul Propofol, considerat cauza decesului. Avocaţii lui Murray, aflaţi la originea acestei amânări, vor pleda teza sinuciderii. Medicul american a recunoscut că i-a adminstrat starului acest medicament, însă a precizat că a făcut acest lucru la cererea expresă a cântăreţului, care folosea Propofolul pe post de somnifer. Apărarea pretinde că va prezenta în justiţie dovada faptului că Michael Jackson şi-a injectat singur o doză masivă de Propofol, profitând de ieşirea din cameră a medicului său. Unul dintre avocaţii medicului a declarat că datoriile uriaşe ale megastarului, estimate la 500 de milioane de dolari, l-ar fi determinat pe star să se sinucidă.
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac cauzat de o supradoză de medicamente. În perioada 1 octombrie 2009 - 1 octombrie 2010, cântăreţul american a generat venituri de 275 de milioane de dolari, ocupând prima poziţie în topul celor mai bogate celebrităţi care nu mai sunt în viaţă, alcătuit anul acesta de revista ”Forbes”.