Moartea unui om de ştiinţă britanic, ascunsă şase ani de autorităţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moartea unui om de ştiinţă britanic, ascunsă şase ani de autorităţi

Monden 25 Martie 2008 / 00:00 713 accesări

Un cercetător angajat de Guvernul britanic care a murit în timpul unui experiment secret al unei echipe de experţi anglo-americani, în urmă cu mai bine de cinci ani, suscită o controversă în Marea Britanie, întrucît cauza morţii sale a fost ascunsă de autorităţi, pînă cînd ziarul “The Guardian” a dezvăluit detalii, în ediţia de luni. Terry Jupp, un om de ştiinţă al Ministerului britanic al Apărării, a fost cuprins de flăcări în timpul unui proiect anglo-american de antiterorism al cărui scop era să afle informaţii despre capacitatea grupării al-Qaida de a produce bombe. Moartea sa nu a fost investigată de autorităţi, pentru că anchetatorii aşteptau ca reprezentanţii Ministerului Apărării să furnizeze informaţii despre incident. Procurorii au intenţionat să-l acuze pe şeful ierarhic al lui Terry Jupp de malpraxis, dar acuzaţiile au fost retrase, iar aceştia au motivat că subiectul era prea sensibil pentru a fi dezbătut în faţa Curţii.

Reporterii publicaţiei “The Guardian” au dezvăluit că Terry Jupp era membru al unei echipe de cercetători americani şi britanici care fabrica bombe din ingrediente ce ar fi fost la îndemîna teroriştilor. Experţii ar fi vrut să afle mai multe despre dispozitivele radiologice de dispersare, aşa-zisele bombe murdare, ce utilizează explozibili convenţionali pentru a detona materiale radioactive. Un astfel de experiment ar fi stîrnit controverse, pentru că s-a desfăşurat în aer liber, la o bază de testare a armelor, pe o insulă în estuarul Tamisei, la circa 16 kilometri de Southend-Essex. Terry Jupp şi echipa sa efectuau o serie de experimente secrete pe o insulă în cadrul vastului centru de testare a armelor al Ministerului Apărării, de la Shoeburyness, pe 14 august 2002. Aceştia au combinat mai multe ingrediente şi au turnat compusul în recipiente vechi pentru vopsea, obţinînd bombe de zece kilograme. Surse care erau informate despre proiect au declarat că experimentul fatal a implicat amestecarea a trei ingrediente în surplus, inclusiv nitrat de amoniu fertilizator şi o pudră de metal. Terry Jupp a a fost cel care a amorsat compusul cu o cantitate mică de explozibili puternici, dar, dintr-o cauză neclară, substanţa a explodat brusc. Cercetătorul a avut arsuri pe 80% din corp şi a murit şase zile mai tîrziu.

Familia cercetătorului a aflat abia recent adevărata cauză a morţii sale. “Cred că aceşti oameni sus-puşi vor să muşamalizeze totul. Moartea unui om nu îi deranjează foarte mult, presupun. Dar ne deranjează pe noi”, a declarat mama lui Terry Jupp. Expertul de 46 de ani era căsătorit, avea doi copii şi lucra pentru Ministerul Apărării de 25 de ani. La vremea accidentului, acesta lucra pentru Laboratorul de Explozibili, o divizie a Laboratorului de Tehnologie şi Ştiinţă a Apărării. Anchetatorii nu au putut stabili dacă bomba care l-a ucis pe Terry Jupp conţinea material radioactiv, iar oficialii Ministerului Apărării refuză să dezvăluie dacă acesta a luat parte la un experiment pentru fabricarea unor bombe de acest gen. Cazul este, în continuare, cercetat de un tribunal local din Essex. Un purtător de cuvînt al Ministerului britanic al Apărării a recunoscut existenţa dosarului privind moartea lui Jupp, iar procurorul de caz va putea să-l consulte, dar nu va avea voie să-l ia cu el.



12