Mobilizare generală împotriva ACTA în ţările membre UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oaste digitală... la arme

Mobilizare generală împotriva ACTA în ţările membre UE

Monden 09 Februarie 2012 / 00:00 432 accesări

BOICOT Utilizatorii de Internet din Europa care au decis să protesteze faţă de acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au planificat o mişcare de proporţii. Protestul se va desfăşura pe 11 februarie, şi va avea loc simultan în mai multe oraşe din UE. În România, vor fi organizate demonstraţii la Alba-Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Craova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Olteniţa, Oradea, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Timişoara, Buzău, Caracal, Hunedoara şi Târgu-Mureş. În mai multe mesaje publicate pe Internet, gruparea de hackeri Anonymous îi îndeamnă pe oameni să boicoteze în luna martie industria de entertainment, ca formă de protest împotriva tratatului ACTA şi a controversatelor proiecte de lege PIPA şi SOPA.

Hackerii ANONYMOUS vor să le dea reprezentanţilor industriei de divertisment o lecţie, susţinând că aceştia încearcă să îngrădească libertăţile cetăţeneşti pe Internet pentru a-şi mări profiturile. Astfel, oamenilor li se sugerează să nu cumpere sau să încarce legal sau ilegal filme, muzică şi jocuri video în acest interval. Luna martie nu a fost aleasă în mod întâmplător: este ultima lună din primul sfert al anului 2012. Un astfel de boicot ar face ca firmele din domeniul mass-media să înregistreze pierderi considerabile, iar asta s-ar reflecta în rapoartele lor de activitate pe primul sfert din 2012.

DIFUZAREA DE INFORMAŢII SECRETE Hackerii ANONYMOUS i-au declarat război preşedintelui Bashar al-Assad. Aceştia au spart mailurile mai multor oficiali sirieni şi au postat parolele lor pe Internet. Au pătruns pe serverul Ministerului sirian al Afacerilor Prezidenţiale, accesând 78 de căsuţe de e-mail. Aceştia au postat ulterior pe internet datele legate de aceste conturi şi câteva discuţii purtate pe e-mail de către oficialii sirieni. În felul acesta, s-a putut vedea că mulţi oficiali sirieni au ales să-şi protejeze căsuţele de e-mail cu ajutorul parolei 12345. Potrivit unui studiu realizat în 2011, „12345” este pe locul doi în topul celor mai nesigure parole din lume. Printre persoanele cărora le-au fost sparte căsuţele de email sunt Mansour Fadlallah Azzam, ministrul Afacerilor Prezidenţiale, şi Bouthaina Shaaban, consilierul pe probleme de media al preşedintelui al-Assad.

Hackeri din grupul Anonymous au mai anunţat că au accesat dosare germane secrete şi le-au publicat online, dezvăluind astfel detalii despre operaţiunile militare ale ţării în Afganistan. Anonymous a afirmat că a obţinut datele de pe un server al Parlamentului german. Documentele militare germane au fost strânse pentru o anchetă, finalizată în prezent, privind un raid aerian din septembrie 2009, la care au luat parte avioane americane, la ordine germane. Raidul s-a soldat cu moartea a peste 140 de luptători Taliban şi civili afgani. Omid Nouripour, parlamentar din Partidul Ecologist care a făcut parte din comisia de anchetă, a confirmat că documentele sunt autentice. Acesta a precizat că nu a văzut, însă, nicio informaţie care ar putea pune vieţi în pericol. Parlamentul german verifică scurgerea de informaţii, iar o purtătoare de cuvânt a afirmat că este posibil ca documentele accesate să fie numai anexe la raport.



12