Mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor, infirmate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe fondul îngrijorării generale

Mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor, infirmate

Justiție 05 Mai 2014 / 00:00 962 accesări

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe data de 23 aprilie, fără a fi întrebat, că ţara noastră trebuie să-şi testeze capacitatea de a-şi mobiliza rezerviştii, în contextul crizei din Ucraina… Ca şi cum îngrijorarea populaţiei nu era alimentată oricum de veştile tensiunilor crescânde din statul vecin, ca şi cum episodul Crimeea nu ridicase deja numeroase şi justificate semne de întrebare legate de securitatea regională. Din motive probabil neclare până şi pentru el, şeful statului a simţit nevoia să abordeze acest subiect sensibil, fără să ia în calcul faptul că relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti se află de ceva timp în impas, propriile sale afirmaţii atrăgând numeroase critici dure din partea Ministerului de Externe rus. Îngrijorarea populaţiei a fost, de asemenea, sporită de vestea că în „Monitorul Oficial“ a fost publicat, lunea trecută, modelul certificatului medical pe care toţi tinerii între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, în caz de mobilizare sau de stare de război. Ordinul publicat vine în completarea prevederilor Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare şi care a intrat în vigoare în ianuarie 2007.

TEORIA CONSPIRAŢIEI Informaţiile despre apariţia documentului respectiv în „Monitorul Oficial“, dar şi anunţul făcut în prealabil de Băsescu despre rezervişti au alimentat câteva teorii ale conspiraţiei, una dintre ele fiind aceea că ţara noastră s-ar pregăti de război! În acest context, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis vineri un comunicat de presă prin care “infirmă categoric” atât existenţa unui proces de mobilizare a rezerviştilor, cât şi o eventuală recrutare a tinerilor. “Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în „Monitorul Oficial“, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, se arată în comunicat.

“SPECULAŢII” De asemenea, MApN menţionează în comunicatul citat că “măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României”. “Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat”, se mai arată în comunicat.

“ROMÂNIA NU AR REZISTA MAI MULT DE 30 DE MINUTE” Postul public de radio Vocea Rusiei a lansat, vineri, un atac dur la adresa României, ce are ca punct de plecare declaraţiile lui Traian Băsescu privind mobilizarea rezerviştilor. Jurnaliştii de la Vocea Rusiei au scris că Armata Română este incapabilă să apere teritoriul românesc, iar în faţa unui război nu ar rezista mai mult de 30 de minute. „Într-o operaţie de apărare a teritoriului naţional din zilele noastre, prima etapă, cea a împiedicării cuceririi supremaţiei asupra spaţiului aerian românesc, decide soarta războiului. Forţele aeriene româneşti sunt cele de care depinde continuarea luptei sau capitularea imediată. Îndeplinirea acestei misiuni depinde de aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer, apte de zbor, dar cu resursa terminată de vreo 6 ani, înarmate cu rachete aer-aer sovietice (recuperate de la avioanele MiG-23 şi MiG-29, scoase din dotare) cu bătaia maximă de 40 km. Forţele aeriene române mai dispun şi de rachete sol-aer sovietice din 1964, rachete sovietice KUB şi de o baterie AA Hawk veche din 1968, pe care nicio ţară din Europa nu se oboseşte să le bombardeze, întrucât sunt uşor de anihilat prin bruiaj. Ţinând cont de înzestrarea actuală a armatei române, se poate presupune că ea riscă să piardă supremaţia aeriană în primele 30 de minute de la declanşarea unei operaţii militare“, se arată într-un material apărut pe site-ul postului Vocea Rusiei.



12