Modernizarea balistică a Rusiei nu ameninţă SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Modernizarea balistică a Rusiei nu ameninţă SUA

Externe 16 Septembrie 2010 / 00:00 391 accesări

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, şi secretarul american al apărării, Robert Gates, vor semna două acorduri de cooperare după discuţiile de ieri din Washington. Cei doi oficiali au discutat şi despre experienţa în reformarea forţelor militare ale celor două ţări, despre problemele de stabilitate strategică, despre apărarea antirachetă, ratificarea START 1 şi combaterea pirateriei. Anatoli Serdiukov se află în SUA pentru o vizită de două zile.

Secretarul american al Apărării Robert Gates a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Interfax că proiectele Rusiei de fabricare a unor noi rachete balistice nu ameninţă SUA. „Programele de modernizare ale rachetelor balistice ruse, concepute în cadrul noului tratat START, sunt absolut legitime. Vom avea propriile noastre programe de modernizare”, a declarat oficialul american. „Nu consider că Rusia reprezintă o ameninţare. Consider că relaţiile actuale ruso-americane sunt cele dintre două state normale”, a subliniat acesta. „Suntem parteneri în unele domenii şi concurenţi în altele. Dar în ceea ce priveşte temele importante, cooperăm”, a subliniat Robert Gates, citând lupta împotriva terorismului şi dosarul nuclear iranian ca exemple ale acestei cooperări.

Tratatul START privind reducerea armelor strategice a fost semnat la data de 8 aprilie de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi omologul său american, Barack Obama. Acesta înlocuieşte un acord similar încheiat în anul 1991 şi intensifică reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări. Pentru a începe să fie aplicat, acest tratat de dezarmare nucleară va trebui ratificat de Senatul american şi de Duma rusă, în conformitate cu Constituţiile celor două ţări. În SUA, ratificarea tratatului a trenat, deoarece mai mulţi senatori republicani şi-au exprimat temerile în privinţa viitorului sistemului american de apărare antirachetă, pe care îl consideră ameninţat de noul text. În cele din urmă, Senatul american a anunţat că nu va ratifica tratatul de dezarmare nucleară START înainte de alegerile legislative din luna noiembrie. Senatorul democrat John Kerry, care se ocupă de acest dosar în Comisia de Afaceri Externe, şi-a avertizat colegii reticenţi în susţinerea tratatului de dezarmare că Duma, Camera Inferioară a Parlamentului rus, este atentă la modul în care senatorii americani abordează procesul ratificării. În conformitate cu Constituţia americană, tratatele încheiate de preşedinte trebuie ratificate de două treimi din numărul senatorilor, adică 67 de aleşi din 100. Cum democraţii dispun de 59 de voturi, ar trebui ca unii republicani să voteze alături de aceştia.



12