Modificarea Constituției, prioritate pentru viitorul Parlament?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Modificarea Constituției, prioritate pentru viitorul Parlament?

Politică 25 Noiembrie 2016 / 16:16 481 accesări

„Viitorul Parlament sper că va dovedi mai multă voință politică, iar revizuirea legii fundamentale, începută sub mai bune auspicii în actuala legislatură, va continua“, a afirmat, vineri, președintele Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției, Ioan Chelaru, citat de agerpres.ro. El a subliniat că revizuirea Constituției trebuie să aibă loc la intervale mari de timp și a precizat că modificarea legii fundamentale în 2003 a urmărit nu doar eliminarea unor imperfecțiuni sesizate în practică, ci a permis, în primul rând, integrarea României în structurile euroatlantice. „Revizuirea unei Constituții, ca și adaptarea acesteia, este un delicat exercițiu de democrație și negociere politică, ea implicând o înțelegere între diferite forțe politice, curente de idei și interese, iar interpretarea soluțiilor juridice, mai ales a celor mai dificile, trebuie realizată prin luarea în considerare a acestor aspecte“, a spus Chelaru, la ședința festivă a CCR prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea celei din 1991. El a adăugat că tezele Constituției sau, după caz, ale legii de revizuire conțin „soluții care reprezintă rezultatul unui compromis politic“, mai scrie sursa citată.

„Trebuie neapărat modificat articolul care definește foarte clar familia“

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat, vineri, în Palatul Patriarhal, că politicienii trebuie să aibă tăria și să spună foarte clar că trebuie păstrate tradiția și identitatea României, afirmând că trebuie neapărat modificat articolul din Constituție care definește foarte clar familia. „Așa cum seniorii noștri parlamentari au făcut acum 25 de ani un text constituțional care a pus bazele noii societăți democratice, la fel cred că trebuie să avem curajul să recunoaștem că în România de astăzi este nevoie de o nouă Constituție care să reflecte atât statutul de țară membră a UE, cât și NATO, pentru că la momentul 2003, când a fost elaborată actuala Constituție, nu făceam parte nici din NATO și nici nu eram membri ai UE. Există o mare provocare în fața viitorului Parlament. În fața viitoarei comisii de revizuire a Constituției, cel puțin un subiect este foarte important azi. Este vorba despre acel demers popular în care 3.500.000 de români au spus că trebuie precizat foarte clar și modificat articolul 48. Contrar părerilor chiar ale unor membri ai Executivului actual, cred că trebuie să avem tăria și să spunem foarte clar că trebuie să ne păstrăm tradiția și identitatea României și de aceea, din punctul meu de vedere, trebuie neapărat modificat acest articol care definește foarte clar familia. Sunt convins că acest demers ambițios va beneficia de susținerea tuturor grupurilor parlamentare“, a afirmat Iordache.

El a făcut aceste afirmații la evenimentul de aniversare a Curții Constituționale, care a avut loc vineri la Palatul Patriarhal, fost sediu al Camerei Deputaților după Revoluția din 1989 .

"Ne exprimăm bucuria de găzdui la Palatul Patriarhiei adunarea solemnă dedicată împlinirii a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991 pentru a omagia pe cei care au realizat aceste două momente importante din istoria modernă și contemporană a statului român legate de locul în care ne aflăm. (...) Statul și Biserica pot contribui, fiecare potrivit propriilor competențe, la apărarea demnității persoanei umane, promovarea libertății și responsabilității omului, precum și la realizarea dreptății și solidarității sociale în viața poporului român", a spus și patriarhul ortodox Daniel, prezent la manifestare.

Taguri articol


12