Modificări esențiale în structura a două spitale importante!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru sistemul sanitar românesc

Modificări esențiale în structura a două spitale importante!

Sănătate 24 August 2016 / 14:47 664 accesări

Se anunță modificări extrem de importante în structura a două spitale. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, ambele din București. Astfel, Spitalul ”Maria Curie” va deveni spital regional şi se va extinde prin construirea de noi clădiri, iar Institutul ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” va avea un nou sediu, potrivit unui program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti. Decizia a fost anunţată miercuri, 24 august, la finalul şedinţei de guvern, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sănătății (MS) de inițiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești (PMIS) și demarării, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea accesării Facilității de Pregătire a Proiectelor de Infrastructură pentru realizarea fazei pilot din program. Ambele spitale au fost selectate pe baza unei analize care a ținut cont de nevoile sistemului național de sănătate, existența unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare și control la nivelul MS asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supuși pacienții în lipsa unei intervenții rapide și experiența anterioară în dezvoltarea unor investiții importante a echipelor de management.

PRIMUL SPITAL REGIONAL DE COPII

Pentru spitalul „Maria Curie” a fost identificat terenul pe care urmează a fi realizată reorganizarea și extinderea spitalului, în prezent acesta aflându-se în domeniul public al statului și în administrarea Primăriei Sectorului 4, fiind necesară trecerea în administrarea Ministerului Sănătății. Guvernul susţine că reorganizarea întregului complex și extinderea spitalului de copii ar fi de natură să amelioreze semnificativ situația gravă de la acest moment. Reorganizarea și extinderea ar transforma acest spital în primul spital regional de urgență pentru copii din România, cu toate facilitățile necesare îngrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obținut deja, din proprie inițiativă, întocmirea unui studiu de pre-fezabilitate și a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. În același timp, o temă de proiectare ce prezintă nevoile spitalului este deja realizată.

STRUCTURĂ DE PRIMĂ LINIE

În ceea ce priveşte clădirea care găzduiește Institutul „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, aceasta este clasificată, conform ultimei expertize tehnice, ca având risc seismic II, fiind afectată atât de către cutremurul din 1977, cât și de cele ulterioare. Clădirea nu a beneficiat de investiții pentru reabilitare de la data construcției (1969-1975), fiind într-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii, dar și din cel al rețelelor de instalații și al finisajelor interioare. În ciuda acestor condiții improprii de funcționare, Guvernul spune că IUBCV „Prof. Dr. C.C. Iliescu” se situează constant în primele locuri din România din punctul de vedere al indicilor de performanță medicală, iar în această instituție este concentrată o parte însemnată a tratamentului pe inimă din România. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” este o unitate sanitară de tip structură de primă linie la mobilizare conform Planului comun România - NATO (esențială în complexul de măsuri care privește siguranța națională). Terenul pe care urmează să fie amplasată noua construcție aparține domeniului public al statului și se află în administrarea Ministerului Sănătății prin Institutul Clinic Fundeni. ”Pentru identificarea mecanismelor optime de implementare a PMIS se va constitui un grup de lucru inter-instituțional format din reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, MS, Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Acest grup de lucru va avea ca obiectiv evaluarea cadrului normativ existent și va propune eventuale soluții legislative pentru facilitarea implementării PMIS. De asemenea, vor fi identificate statele cu experiență în dezvoltarea infrastructurii sanitare și se vor stabili protocoale la nivel înalt pentru realizarea unor schimburi de experiență cu acestea în vederea întăririi capacității instituționale a autorităților române în acest domeniu”, se arată într-un comunicat al MS.



12