Modificări la calculul facturii pentru căldură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce pregăteşte RADET

Modificări la calculul facturii pentru căldură

Eveniment 07 Februarie 2014 / 00:00 8704 accesări

REGULARIZARE Conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa a revenit, ieri, cu clarificări în ceea ce priveşte facturile la încălzire pentru luna decembrie. Constănţenii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, în decembrie 2013, factura a fost mult mai mare decât în noiembrie, toţi considerând că a fost aplicat un preţ mai mare. În realitate, nu a fost aşa. Directorul RADET, Ilie Rachieru, a declarat ieri că pentru luna decembrie au fost până la 40 de zile de facturare. „Numărul suplimentar de zile calculat la factura din luna decembrie a fost cauzat de obligaţia RADET de a avea gata documentaţia ce urma a fi depusă la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru a obţine ajutoarele de stat pentru constănţenii care beneficiază de subvenţie de la Guvern. Dacă nu făceam acest lucru, constănţenii care se încadrau să primească ajutoarele de la Guvern pierdeau banii. Nu ne-am permis acest lucru, motiv pentru care am făcut toate aceste demersuri”, a declarat Rachieru. „Pentru luna ianuarie, facturile constănţenilor vor fi cu 50-60% mai mici, având în vedere că se vor calcula costurile de încălzire pentru doar 20 sau 21 de zile. Vă ofer un exemplu. Dacă, în luna decembrie 2013, la un bloc din Constanţa s-au consumat şi facturat 35 de gigacalorii, în luna ianuarie s-au consumat şi vor fi facturate 17,3 gigacalorii, adică jumătate din luna decembrie. Este un exemplu. Nu va fi la toată lumea la fel, ci în funcţie de zilele când au fost făcute citirile contoarelor atât în decembrie, cât şi în ianuarie”, a explicat Rachieru.

FACTURI ECHITABILE Directorul RADET a precizat că în privinţa facturilor intervin şi alte probleme semnalate, în ultima perioadă, de locuitorii oraşului. Vorbim despre împărţirea greşită a consumului la energie termică pe apartamente. Acest lucru se practică atât la blocurile care au repartitoare de cost, cât şi la cele care nu au repartitoare, dar unde s-au produs debranşări legale sau ilegale. Instalaţia termică a unui bloc este compusă din conductele aflate la subsol, cele pe verticală, care traversează apartamentele, racordurile şi caloriferul. Aceste conducte reprezintă 30% din suprafaţa radiantă a instalaţiei unui bloc. Restul de 70% este suprafaţa radiantă a caloriferelor. „Potrivit Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, cota de 30%, reprezentând energia termică furnizată de instalaţia comună, trebuie împărţită de asociaţia de locatari/proprietari pe apartamente, în funcţie de suprafaţa utilă a fiecăruia. Nu va plăti toată lumea la fel. Aici intră inclusiv cei care s-au debranşat. Această cotă trebuie calculată de fiecare asociaţie până în momentul în care niciun apartament nu mai este conectat la sistemul centralizat de încălzire. În ceea ce îi priveşte pe cei cu repartitoare de cost, a rămas la latitudinea celor care fac aceste repartitoare şi a asociaţiilor dacă introduc sau nu această cotă minimă de 30%, acest cost de energie termică constantă. Sunt foarte multe situaţii unde nu se întâmplă aşa. Rezultatul? Ceilalţi proprietari plătesc facturi mult mai mari, lucru care nu mi se pare corect. În ceea ce priveşte diferenţa de 70%, adică suprafaţa radiantă a caloriferelor fiecărui apartament, va fi împărţită la cei care consumă, inclusiv la repartitoarele de cost”, a spus Rachieru. Directorul RADET a afirmat că se vor face demersuri către asociaţiile de proprietari, către cei care fac repartitoarele de costuri şi către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, pentru a reglementa această problemă. Dacă cei care se ocupă de repartitoarele de costuri nu vor accepta această cotă minimă de 30%, RADET va cere să li se retragă licenţa.

ANOMALII Rachieru a mai spus că o altă cauză pentru care facturile la energie termică sunt, în anumite cazuri, mai mari este apa caldă de consum. „Pentru cei care s-au debranşat de la RADET legal, noi am făcut numai debranşarea de la sistemul de încălzire. Debranşarea pentru apă caldă nu s-a făcut. Nu cred că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au verificat sau verifică dacă consumatorii debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire mai consumă sau nu apă caldă în sistemul centralizat. Din păcate, din informaţiile pe care le avem, sunt foarte mulţi care consumă în continuare apă caldă din sistemul centralizat, astfel încât apar diferenţe foarte mari între aparatul de măsură de la intrarea în bloc, care aparţine RADET, şi suma aparatelor care sunt montate în bloc, în apartamente”, a adăugat Ilie Rachieru. Acesta a precizat că RADET este dispus, dacă asociaţiile îi solicită ajutorul, să depisteze aceste probleme, pentru a nu mai exista anomalii.

ACELAŞI PREŢ În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru anul 2014, Rachieru spune că va fi acelaşi ca şi anul trecut, adică 358,54 lei. „Diferenţa de 4,83 lei, cerută de CET, va fi suportată pentru toată lumea din bugetul local. Avem speranţe că, undeva în luna mai sau iunie a acestui an, se va face ceva cu CET-ul pentru a ajunge în patrimoniul Consiliului Local. Sunt convins că vom găsi soluţii tehnice ca preţul de facturare să scadă, astfel încât şi constănţenii să plătească un preţ mai mic la gigacalorie. Este important să înţeleagă toată lumea că acest preţ este impus de CET. RADET nu a crescut preţul de distribuţie de doi ani. Cei care cresc preţul de doi ani sunt cei de la CET, care aparţine de Bucureşti şi nu are niciun fel de discuţii cu noi”, a explicat Rachieru.



12