Sâmbătă, 28 iulie a.c., șeful Direcției Generale de Pașapoarte, comisar-şef de poliţie Toancă Mirel, a prezentat măsurile luate pentru eficientizarea activității de eliberare a documentelor de călătorie. Redăm, mai jos, declarația de presă a oficialului MAI:
“Principalele modificări intrate în vigoare în această lună privesc creșterea valabilității pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
S-au modificaret condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar.
Astfel, acest tip de pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic.
Documentele care atestă situațiile prezentate, cu titlul exemplificativ, sunt următoarele:
Pentru motive de sănătate sunt acceptate:
- documente emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate, necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.
- totodată, sunt luate în considerare documentele oficiale care indică faptul că persoana în cauză este programată la o entitate medicală din străinătate, la o anumită dată, pentru efectuarea unui tratament, a unor investigaţii sau a altor proceduri de acest gen.
Pentru motive familiale, solicitanții trebuie să prezinte documente din care rezultă că o persoană, cu care solicitantul paşaportului are legături de familie, se află într-unul din următoarele cazuri:
- în situaţia necesară şi urgentă de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate ori de a i se procura medicaţie din străinătate
- în diverse situaţii de dificultate în străinătate, respectiv: deces, accidente, stare de arest, procese judecătoreşti,
- în situaţii în care este necesară asigurarea asistării sau reprezentării intereselor sale în străinătate
Pentru motive profesionale sunt necesare:
- documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate a solicitantului, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participări la cursuri, conferinţe sau seminarii.
De asemenea, vreau să subliniez că, în lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.
Pașaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.
În urma evaluării realizate la solicitarea conducerii MAI, pe linia eliberării documentelor de călătorie, în ultima săptămână s-au luat măsuri care au fost transmise în sistem videoconferință tuturor factorilor implicați în gestionarea acestei activități.
În acest context, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a eficientiza activitatea de eliberare a pașapoartelor s-a decis prelungirea programului de lucru cu două ore, acesta fiind acum de la ora 8.30 la 18.30, de luni până vineri. Măsura este valabilă până la 31 august a.c., pentru 30 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Vaslui.
Pentru municipiul București și județul Ilfov, timpul de lucru a fost prelungit pentru primele 3 zile ale săptămânii, programul fiind de la ora 8.30 la 18.30.
În plus, s-au făcut eforturi mari pentru suplimentarea stațiilor de lucru în 12 județe, unde se înregistrează un număr mare de solicitări. Astfel, începând de luni în județele Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Prahova, Sibiu și Vaslui va funcționa un ghișeu suplimentar de lucru cu publicul.
Ca urmare a suplimentării, de săptămâna viitoare, la nivel național vor funcționa 209 ghișee de primiri cereri și eliberări documente de călătorie.
Cetățenii au posibilitatea de a depune cererea pentru emiterea pașaportului la orice serviciu de pașapoarte din țară sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din străinătate, indiferent de domiciliul acestora. În ceea ce privește ridicarea pașaportului, cetățenii au posibilitatea de a-l solicita de la locația de depunere a cererii sau de la orice serviciu de pașapoarte din țară sau misiune diplomatică ori oficiu consular al României din străinătate, indiferent dacă cererea a fost depusă în țară sau străinătate. În același timp, pașaportul poate fi expediat, la domiciliul sau reședința titularului, din țară, prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română, cu obligativitatea plății unei taxe de 9,52 lei/pașaport.
De la începutul anului și până în prezent, aproximativ 41.000 de cetățeni au solicitat expedierea pașaportului prin poștă.
În scopul reducerii timpilor de așteptare la ghișeu, a fost implementat sistemul de avertizare prin SMS cu privire la iminenta expirare a pașaportului, prin care cetățenii sunt atenționați, cu privire la acest aspect, cu una până la trei luni înainte. De asemenea, a fost dezvoltată platforma de programare online www.epasapoarte.ro , disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară, cu precizarea că, prin utilizarea acesteia, timpul de așteptare pentru depunerea unei cereri de eliberare a pașaportului este zero.