Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a cerut ieri o transpunere completă, în dreptul austriac, a directivei libera circulaţie, în urma unei analize a legislaţiilor ţărilor UE, ca urmare a expulzării din Franţa a mii de romi, în special din România şi Bulgaria. Viviane Reding a dat ca termen sfârşitul lunii februarie, pentru obţinerea unei propuneri de transpunere completă a acestei directive din 2004. Oficialii de la Viena nu au definit în ce condiţii poate fi expulzat un cetăţean al UE. În plus, cetăţenii europeni trebuie să poată prezenta, în orice moment, un document de identitate, spre deosebire de austrieci.
Cererea autorităţilor de la Bruxelles intervine după o examinare a legislaţiilor celor 27 de ţări membre ale UE, în urma expulzării, vara trecută, din Franţa, a mii de romi, în special din România şi Bulgaria, ţări care au aderat la 1 ianuarie 2007. Potrivit comisarului european pentru Justiţie, mai multe ţări, între care Italia, Cehia, Slovacia şi Danemarca şi-au amendat, deja, legislaţiile în acest sens. Viviane Reding s-a întâlnit, ieri, la Viena, cu ministrul austriac al Justiţiei, Claudia Bandion-Ortner.
Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a afirmat ieri că 70% din taberele ilegale de romi înregistrate în iulie 2010 au fost evacuate şi 3.741 de persoane au fost trimise în ţara de origine, prin constrângere sau în mod voluntar. Politica de fermitate faţă de romi, anunţată în vara anului 2010 de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a provocat un val de condamnare în întreaga lume şi tensiuni între Franţa şi Comisia Europeană. Totodată, asociaţii care lucrează cu comunitatea romă afirmă că expulzările de pe teritoriul francez realizate începând din vară nu au diminuat numărul de romi instalaţi în Franţa. Potrivit Marilisei Fantacci, de la colectivul Romeurope, care reuneşte aproximativ 30 de asociaţii, numărul romilor nu se schimbă, fiind estimat între 12.000 şi 15.000.
Pe de altă parte, circa 70 de romi de origine română au fost evacuaţi din aproximativ 50 de barăci care au fost demolate ieri de autorităţile din oraşul italian Milano. Autorităţile milaneze au intervenit în jurul orei 5.30 dimineaţă pentru demolarea taberei de nomazi Rogoredo. Mulţi dintre locatari părăsiseră deja barăcile la sosirea forţelor de ordine, iar restul au refuzat găzduirea în structurile puse la dispoziţie de autorităţile milaneze. La operaţiunea de demolare a taberei au participat agenţi ai poliţiei locale şi angajaţi ai serviciilor sociale.