Modificările Codului Penal au fost adoptate și... vor fi atacate la CCR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nicio schimbare fără scandal

Modificările Codului Penal au fost adoptate și... vor fi atacate la CCR

Politică 04 Iulie 2018 / 17:06 2816 accesări

Adrian Năstase: „Ultimii 13 ani au dovedit limitele acestui sistem care a dus la apariția „republicii procurorilor”

Adrian Năstase: „Ultimii 13 ani au dovedit limitele acestui sistem care a dus la apariția „republicii procurorilor”

Legea a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru”, 97 de voturi „împotrivă” şi 19 abţineri, în condiţiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile. Amintim că printre modificări se numără şi faptul că dacă probele dintr-o înregistrare sunt obţinute în mod nelegal, procurorul poate să le distrugă şi întocmeşte un proces-verbal în acest sens şi îl va depune la dosarul în cauză. De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice. O altă prevedere introduce un termen de până la 6 luni de la săvârşirea unei infracţiuni pentru depunerea unui denunţ. În ceea ce priveşte Codul penal, cea mai aşteptată modificare este cea a articolului 297, care defineşte infracţiunea de abuz în serviciu. Bineînțeles, adoptarea acestor modificări au stârnit reacții extrem de virulente din partea așa-zisei Opoziții, care nu a mai putut decât să atace legea la nivel declarativ.

LEGEA, ATACATĂ LA CCR

Cel mai supărat pare să fie președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională a României (CCR). „Este pur şi simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenţie Parlamentului. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reuşit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil, se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei. Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituţională acest act normativ.”, a spus Klaus Iohannis. La rândul său, preşedintele Comisiei Speciale pentru Legile Justiţiei, a declarat că un simplu atac, la CCR, la modificarea Codului Penal nu înseamnă că Opoziţia are dreptate. „Nu înseamnă că dacă îl atacaţi aveţi dreptate. Am considerat că modificarea Codului penal este necesară, la fel şi Codul de procedură penală. Este vorba de 70 de articole, nu de câteva sute, pentru informarea dvs. corectă, iar ele sunt în concordanţă cu directivele UE. A existat o mare manipulare, dar cei care au încălcat legea vor răspunde. Dacă cineva este vinovat să meargă în faţa instanţei pe nişte dosare reale şi nu pe nişte dosare create pentru reglarea de conturi. Vrem să revenim la normalitate în România”, a declarat Florin Iordache.

„ACEST SISTEM A DUS LA APARIȚIA „REPUBLICII PROCURORILOR””

La scurt timp după adoptarea Codului Penal, fostul premier Adrian Năstase apublicat, pe blogul său, un comentariu legat de hibele legislației penale din România. „Noi avem două „coduri” penale (Legea 78/2000 pentru demnitari și Codul penal pentru ceilalți) administrate de de două parchete – DNA și Parchetul general? Așa se întâmplă, oare, și în celelalte țări europene? Ultimii 13 ani au dovedit limitele acestui sistem care a dus la apariția „republicii procurorilor”, sprijinită prin reglementări penale adoptate în grabă, prin asumări de răspundere în Parlament sau prin ordonanțe de urgență, în funcție de interese politice mărunte și care au dus la numeroase abuzuri și la afectarea unor interese majore ale țării, legate de elită politică (devenită nerelevantă în plan extern), capitalul economic național (devenit necompetitiv față de capitalul străin) și stabilitatea forței de muncă (determinată să plece din țara, între altele, pentru viitorul copiilor). Putem însă să corectăm lucrurile pentru viitor? Putem să discutăm despre temele mari ale politicii penale actuale în țara noastră în loc să discutăm despre amendamente puerile și texte care doar cârpesc la infinit un cod penal ciuruit de oamenii lui Băsescu?”, a scris fostul premier pe blogul său, adriannastase.ro



12