Modificările legislative amînă soluţionarea dosarelor de retrocedare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Modificările legislative amînă soluţionarea dosarelor de retrocedare

Administrație 29 Iulie 2006 / 00:00 2286 accesări

La Primăria Municipiului Constanţa, au fost depuse pînă în prezent 4.200 de dosare, în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, dintre care 1.000 au fost preluate de la Prefectura Constanţa în urma adoptării Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Conform afirmaţiilor directorului Direcţiei Administraţie Publică Locală, Andrei Sozanschi, pînă în acest moment au fost soluţionate între 15 şi 18% dintre dosarele depuse, acelaşi procent fiind înregistrat şi la nivel naţional, în special, în cazul primăriilor similare ca dimensiuni cu autoritatea locală din Constanţa. În condiţiile în care au fost depuse un număr foarte mare de notificări au apărut şi situaţii deosebite. Au fost înregistrate astfel cazuri ale unor persoane, care deţin aceeaşi calitate juridică, de exemplu fraţi, şi care au depus, pentru un singur imobil, notificări distincte în calitate de unic moştenitor. “Am primit şi notificări care nu ţin de Primăria Constanţa. De exemplu, o persoană a depus o cerere pentru restituirea unui imobil din Crucea. În plus, în ciuda intensei mediatizări care s-a făcut pe marginea Legii 10/2005 au existat persoane care au declarat că nu au ştiut că trebuie să depună notificarea în termen de un an, cererile acestora fiind respinse pe motiv că sînt tardive. Este de apreciat, totuşi, că aceste situaţii pot fi considerate excepţii, întrucît cea mai mare majoritate a solicitărilor au fost depuse de către persoane de bună credinţă, care au înţeles că analiza dosarelor implică un volum foarte mare de muncă“, a declarat Andrei Sozanski. Funcţionarii din cadrul Primăriei Constanţa execută întreaga procedură legală, în locul petenţilor, în mod gratuit, lucru care nu se întîmplă şi în cazul municipiului Bucureşti, unde identificarea imobilelor, verificarea şi actualizarea numerelor stradale, obţinerea istoricului de rol fiscal precum şi efectuarea măsurătorilor se efectuează pe cheltuiala solicitantului. În cazul Primăriei Constanţa petenţii trebuie să achite o taxă doar în cazul în care solicită anumite documente din arhivă. “Soluţionarea acestor dosare implică colaborarea mai multor direcţii din Primărie: Direcţia Administraţie Publică Locală, Direcţia Patrimoniu şi Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat, care au şi aşa un volum mare de muncă dar care fac tot posibilul să răspundă în termen solicitărilor. Întregul Serviciu Juridic din cadrul Direcţiei Administraţie Publică Locală lucrează pentru soluţionarea acestor dosare în ciuda faptului că au numeroase atribuţii, multe dintre acestea avînd termene de răspuns mult mai scurte şi mai bine definite“, a adăugat Andrei Sozanski. Conform Legii 10/2005 notificările trebuie soluţionate în cel mult 60 de zile de la data la care dosarul este complet.

Mai mult de 900 de dosare au fost refăcute

Modificările care intervin în legislaţie din doi în doi ani au dus la refacerea, de mai multe ori, a unui număr de aprox. 900 de dosare, care la data apariţiei modificărilor legislative fuseseră deja înaintate spre soluţionare Comisiei de Aplicare a Legii nr.10/2001. De asemenea, modificările aduse modalităţilor de despăgubire a implicat reluarea, în cazul mai multor dosare aflate în faze avansate de soluţionare, a unei părţi susbstanţiale a procedurii. În plus, termenul de soluţionare a dosarelor se poate prelungi foarte mult în cazul în care petenţii depun la Primărie în loc de copii legalizate ale actelor de proprietate sau a certificatelor de moştenitor, copii xerox ale unor acte legalizate.

Dosarul pentru susţinerea revendicării unui imobil trebuie să conţină, pentru a fi complet, actele de proprietate privind imobilul revendicat (în cazul în care nu le deţineţi aceste acte se pot obţine copii legalizate/duplicate de la Arhivele Statului sau, în cazul în care mai există, de la instituţia care a emis aceste acte), certificatul de moştenitor (în cazul în care revendicarea se referă la un imobil care a aparţinut unei persoane decedate), situaţia juridică şi locativă a imobilului, care se obţine de la Direcţia Generală a Administrării Fondului Imobiliar (DGAFI), istoric de rol fiscal care se obţine de la Direcţia de Taxe şi Impozite, dovada neîncasării despăgubirilor sau dovada valorii sumelor achitate de stat în momentul preluarii imobilului revendicat şi planurile cadastrale efectuate la scara 1:500 şi 1:2000 sau reconstituirea acestora, în cazul în care imobilul revendicat a fost demolat. În cazul în care, pînă în prezent, moştenitorii legali nu au dezbătut succesiunea, aceasta se poate dezbate la biroul oricărui notar public din oraşul în care defunctul a avut ultimul domiciliu.



12