Mohamed ElBaradei, atacat cu pietre la Cairo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mohamed ElBaradei, atacat cu pietre la Cairo

Externe 21 Martie 2011 / 00:00 661 accesări

Câteva sute de locuitori ai unui cartier defavorizat din Cairo, majoritatea islamişti, au aruncat cu pietre, sâmbătă, în opozantul egiptean Mohamed ElBaradei, în faţa unei secţii de votare unde intenţiona să îşi exprime votul la referendumul constituţional. ElBaradei a fost lovit de cel puţin o piatră în spate şi de jeturi de apă şi a părăsit rapid zona, cu maşina. Fratele său, Ali, a declarat că acesta nu a fost rănit. Ulterior, ElBaradei a reacţionat afirmând că ”este iresponsabil să organizezi un referendum privind revizuirea Constituţiei, fără garantarea securităţii”. ElBaradei, care venea de la aeroport, după o scurtă vizită în India, s-a prezentat în cursul după-amiezii în faţa unui birou de vot dintr-o şcoală din Moqattam, în estul Cairo, unde intenţiona să voteze. Sute de persoane aşteptau, de asemenea, să îşi poată exprima votul. Înconjurat de numeroşi jurnalişti şi de câţiva susţinători, fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a încercat să avanseze spre secţia de votare, dar locuitorii au început să îl huiduie şi să îl atace. Când s-a întors din drum, circa 300 de persoane au început să fugă după el, aruncând cu pietre. ”Trăieşte în SUA şi vrea să ne guverneze, nu se pune problema”, striga o locuitoare din cartier, furioasă. Această acuzaţie este lansată frecvent împotriva lui ElBaradei după ce a făcut obiectul unei campanii virulente de denigrare din parte presei guvernamentale, la întoarcerea în Egipt, anul trecut.

Amendamentele constituţionale prezentate la referendumul de sâmbătă din Egipt au fost aprobate de circa 70% dintre votanţi, potrivit primelor informaţii. Dacă victoria va fi confirmată, alegerile legislative ar putea avea loc din septembrie. Un consiliu de experţi format de forţele armate egiptene a redactat, luna trecută, amendamentele supuse la vot. Măsurile includ limitarea numărului de mandate prezidenţiale la care are dreptul o persoană la două, limitarea legilor de urgenţă la şase luni, în caz contrar trebuind supuse unui referendum şi monitorizarea judiciară a alegerilor. Criticii spun că amendamentele propuse au fost redactate în grabă şi nu respectă cererile populaţiei. Unii susţineau că acest referendum este prematur şi oferă un avantaj incorect Frăţiei Musulmane şi rămăşiţelor Partidului Naţional Democratic al lui Mubarak, care este mai bine pregătit pentru mobilizarea alegătorilor decât noile formaţiuni. Ei cer o Constituţie nouă.

Diplomat de carieră, ElBaradei, luareat al premiului Nobel pentru Pace în 2005, a condus AIEA, cu sediul al Viena, înainte de a se lansa în activităţi politice în Egipt. ElBaradei susţine respingerea revizuirii constituţionale supuse referendumului, apreciind că aceasta nu este suficientă pentru o tranziţie democratică în Egipt, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, la 11 februarie. El a anunţat recent că va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt, în cazul în care vor fi adoptate reforme care să garanteze democratizarea sistemului. În cartierul Moqattam, confruntările dintre creştini şi musulmani au provocat moartea a 13 persoane, după reuniunea a circa 1.000 de copţi care protestau faţă de incendierea unei biserici din sudul Cairo.



12