Mai multe ziare din Rusia au tratat pe larg situaţia din R. Moldova, ieri, fără să amintească neapărat de vizita preşedintelui interimar, Marian Lupu, la Moscova, iar “Nezavisimaia Gazeta” scrie că “Moldova fuge de Rusia în România”.
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a plecat duminică după-amiază la Moscova, în prima sa deplasare externă de la obţinerea acestei funcţii care l-a adus automat în fruntea statului până la alegerea unui nou preşedinte. Marian Lupu a fost invitat în Federaţia Rusă de preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Grîzlov. Cei doi oficiali vor discuta despre perspectivele activităţii comisiei interparlamentare a celor două state. Lupu a declarat că a doua sa vizită oficială o va face la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficialităţi europene. În schimb, premierul Vlad Filat a anunţat că se va duce mai întâi la Bruxelles, apoi la Moscova. După ce la sfârşitul anului trecut a primit încă un mandat pentru guvernarea R. Moldova în următorii patru ani, Alianţa pentru Integrare Europeană a confirmat speranţele UE şi SUA. Viteza cu care Chişinăul se îndreaptă spre UE este surprinzătoare chiar şi pentru politicienii occidentali cu experienţă, scrie “Nezavisimaia Gazeta”. “În timp ce Bruxelles-ul evaluează eforturile şi şansele R. Moldova, politica Bucureştiului se îndreaptă spre apropierea reală de Chişinău”. Autorul articolului reaminteşte că “în precedenţii opt ani, autorităţile moldovene nu agreau statul vecin, care pleda pentru intrarea Moldovei în România Mare”. În acest context, este interesantă abordarea Federaţiei Ruse, atrage atenţia gazeta rusească. Într-o conferinţă de presă, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzimin, a sugerat R. Moldova să urmeze exemplul Ucrainei şi să încerce să facă anumite concesii politice pentru Rusia, dacă doreşte reduceri speciale la preţul gazului.
Pe de altă parte, începutul primăverii ar putea fi marcat şi de vizita unor oficiali europeni la Chişinău. Filat a menţionat că, după ce a adresat invitaţii mai multor înalţi politicieni din ţările europene, aceştia ar putea veni în Moldova, începând cu luna martie. ”Va fi o lună foarte plină pe plan extern”, a spus premierul.