Bucuria moldovenilor de a-și alege președintele prin vot direct a fost umbrită de problemele întâmpinate de cei care au vrut să își exercite dreptul de vot în afara țării, semănând izbitor de bine cu alegerile noastre de acum doi ani. Din păcate, asta nu este singura problemă. În ciuda tuturor promisiunilor, R. Moldova pare hotărâtă să... cotească spre ruși, favoritul la funcția supremă în stat fiind pro-rusul Igor Dodon.
Peste trei milioane de alegători au fost chemați la urne, duminică, în R. Moldova, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal, favorit fiind, potrivit sondajelor de opinie, politicianul pro-rus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga). Nouă candidaţi au rămas în cursă, după retragerea lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM, centru-stânga): Igor Dodon, Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, centru-dreapta, pro-european - PAS), Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM), Dumitru Ciubașenko (Partidul Nostru, PN), Silvia Radu (candidat independent), Maia Laguta (independent), Ana Guţu (Partidul Dreapta), Valeriu Ghileţchi (independent) și Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PL). Marian Lupu a argumentat că se retrage pentru a avantaja candidatul de centru-dreapta, dar decizia sa a fost criticată ca fiind o modalitate de avantajare a forţelor politice pro-ruse. Conform sondajelor de opinie, Igor Dodon este favorit, cu 40,5%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 13%. Dacă niciunul dintre candidaţii la preşedinţie nu va obţine 50%+1 din voturi, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. Potrivit sondajelor de opinie, în turul doi, Igor Dodon ar obţine majoritatea necesară pentru a fi preşedinte.
Câteva sute de persoane au votat, duminică, până la ora 11, în cadrul alegerilor prezidenţiale din R. Moldova, la secţia de votare deschisă la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, studenţii spunând că au votat pentru un şef de stat pro-european, transmite Mediafax. ”Este prima dată în 20 de ani când ne alegem direct preşedintele şi cred că trebuie să profităm. Cred că R. Moldova nu are altă şansă de dezvoltare, de prosperitate, decât dacă se orientează spre UE. România este prima vecină, ţara-soră, iar conducerea ţării, preşedintele care va fi ales, va trebui să strângă relaţiile cu România, cu UE. Nouă, tinerilor, studenţilor basarabeni din Cluj, nu ne trebuie Rusia şi comuniştii”, a spus un student basarabean. 150 de cetățeni moldoveni au votat duminică, până la prânz, la secția de votare organizată la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Din păcate, cozile la secțiile de votare ale cetățenilor moldoveni aflați peste hotare sunt identice cu ale românilor de la ultimele alegeri prezidențiale. La sediul ambasadei R. Moldova la Paris s-au format cozi de zeci de metri. Procesul de votare decurge normal, fiind nevoie de 20-30 de minute de așteptare pentru a vota. Moldovenii care stau la cozi au venit de la zeci de kilometri distanță pentru a-și alege viitorul țării lor, scrieZdg.md., citat de B1tv.