Negociatorii din Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor au declarat ieri că cele două formaţiuni au pus la punct detaliile pentru formarea unei coaliţii. Reprezentanţii partidelor s-au întâlnit ieri dimineaţă, la Chişinău, pentru o nouă rundă de discuţii care nu fusese anunţată înainte, în vederea creării unei alianţe de centru-stânga. La ieşirea de la negocieri, deputatul PCRM Igor Dodon a declarat pentru presă că grupurile de lucru ale celor două partide au pus la punct, practic, toate detaliile. “Vă promitem că totul va fi bine. Mai răbdaţi încă 24 de ore. Am discutat toate elementele pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga. Decizia finală, dar şi documentul de formare a coaliţiei trebuie semnate de preşedinţii de partid. Noi, ca grup de negocieri, am pus la punct toate detaliile”, a spus el. Liderul PD, Marian Lupu, a confirmat, în mare parte, spusele deputatului PCRM, menţionând că formaţiunea sa va lua o decizie la Consiliul Naţional, organizat astăzi. Întrebat despre cerinţele de pe ultima sută de metri ale Partidului Liberal, Marian Lupu a declarat că acestea nu se referă doar la MAI, dar şi la Procuratura Generală, Vamă sau CCCEC.
Forţele pro-occidentale se tem de o alianţă între PCRM şi PD, care ar fi încurajată de Moscova, deşi aceasta nu ar asigura suficiente voturi şi pentru alegerea preşedintelui ţării, pentru care este nevoie de voturile a 61 de parlamentari. O astfel de alianţă ar putea însă alege preşedintele Parlamentului, care ar prelua imediat şi funcţia de şef interimar al statului şi ar putea învesti Guvernul. Moscova nu ar ţine partea comuniştilor în negocierile acestora cu democraţii în vederea creării coaliţiei de centru-stânga în R. Moldova. Mai mult, Kremlinul chiar ar impune condiţii dure PCRM, oferindu-i astfel confort PD-ului, care totuşi riscă un important capital de imagine, dacă s-ar angaja într-o alianţă de stânga. “Surse demne de încredere de la Kremlin” au declarat pentru StireaZilei.md că preţul creării coaliţiei cu participarea comuniştilor îl constituie divizarea PCRM. “Este vorba despre trecerea aripei tinere într-o formaţiune de orientare social-democrată, iar cei în vârstă vor rămâne în Partidul Comuniştilor”, au spus sursele citate de portalul de ştiri. Astfel, s-ar produce mult aşteptata reformare a PCRM, iar Lupu ar obţine un argument puternic în coalizarea sa cu foştii colegi comunişti. Totuşi, negocierile nu ar merge atât de bine precum ar părea. Aceleaşi surse afirmă că la sfârşitul săptămânii trecute s-ar fi produs un conflict între liderul PD, Marian Lupu şi cel al PCRM, Vladimir Voronin. Pentru aplanarea acestuia, unul dintre fruntaşii comunişti ar fi mers la Moscova în weekend, pentru discuţii. Sâmbătă, după plenara Comitetului Central al PCRM, Voronin s-a declarat nemulţumit de modul în care decurg negocierile cu PD, menţionând că partidul său nu are experienţă de a guverna în coaliţie şi trebuie elaborat un mecanism clar, care să nu permită apariţia unor neînţelegeri pe viitor. Totuşi, scrie Ştirea Zilei, calmul relativ manifestat de comunişti în perioada postelectorală îi face pe mai mulţi analişti să afirme că Lupu şi Voronin au bătut palma, urmând să se stabilească doar câteva detalii privind partajarea funcţiilor.
Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat şi Partidului Liberal s-au întâlnit, ieri, la ora 16.00, pentru a 12-a rundă de negocieri, în vederea formării unei coaliţii de centru-dreapta. Referindu-se la negocierile pe care le are cu actualii colegi din AIE, Lupu a declarat că principalul obstacol în calea refacerii alianţei de centru-dreapta ar fi pretenţiile exagerate ale liberalilor. Reprezentanţii PLDM şi PD susţin că o alianţă de centru-dreapta putea să fie constituită până la 28 decembrie, dar din cauza cerinţelor PL, care au fost enunţate la cea de-a zecea rundă de negocieri, aceasta nu a mai fost formată.