Cetăţenii moldoveni vor putea opta, la alegerile legislative anticipate din 29 iulie, între cel mult nouă concurenţi, opt dintre partide fiind deja înregistrate de Comisia Electorală Centrală, iar documentele celui de-a nouălea fiind încă verificate. Termenul de depunere a documentelor pentru înscrierea în cursa electorală a expirat la 7 iulie, ora 16.00. Tatiana Ţîmbalist, care şi-a depus actele pentru a participa în alegeri în calitate de independent, şi-a retras candidatura, marţi. Ordinea partidelor pe buletinele de vot a fost stabilită în urma tragerii la sorţi. Astfel, Partidul Comuniştilor (PCRM) se află pe primul loc, fiind urmat de Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), de Alianţa Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Social-Democrat (PSD). Cea de-a noua formaţiune care şi-a înregistrat candidatura este Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană. Conform Codului Electoral, partidul poate fi înregistrat de Comisia Electorală Centrală în decurs de cinci zile de la data primirii actelor pentru înregistrarea candidaţilor. Publicarea integrală a listei candidaţilor înregistraţi şi transmiterea acesteia către fiecare secţie de votare va avea loc pînă la 16 iulie. În premieră pentru R. Moldova, alegerile parlamentare nu se vor desfăşura într-o zi de duminică, ci într-o zi de miercuri, decizie luată prin decret prezidenţial.
R. Moldova va cere un împrumut Chinei
R. Moldova ar putea contracta un împrumut de la China, mai semnificativ decît cel de 500 de milioane de dolari promis de Rusia, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, un membru al Partidului Comuniştilor, Eduard Muşuc. Acest credit va fi folosit de asemenea pentru proiecte de infrastructură, pentru achitarea pensiilor şi a salariilor cetăţenilor moldoveni. Muşuc nu a oferit detalii despre perioada în care va fi contractat creditul şi despre condiţiile de rambursare. ”Sigur că trebuie să negociem şi cu FMI şi cu BM, dar aceste negocieri consumă mult timp, iar banii oferiţi sînt puţini”, a precizat Muşuc. El a explicat că împrumutul chinez nu are legătură cu creditul de un miliard de dolari pentru care liderul Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, a purtat negocieri.
Pe de altă parte, Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat, marţi, modificările la buget cu privire la acordarea creditului de 500 de milioane de dolari R. Moldova. Duma de Stat (Camera Inferioară) a aprobat acordarea creditului, la sfîrşitul săptămînii trecute. Hotărîrea în vederea acordării acestui credit a fost luată la 22 iunie, la Moscova, în cadrul unei întîlniri a preşedintelui moldovean cu premierul rus. Voronin a declarat că fondurile vor fi utilizate pentru repararea drumurilor şi, parţial, pentru construirea apeductului Soroca-Bălţi.